Mevsimler kendine has özellikleriyle insanı ruhsal etkilediği kadar fiziksel sağlığı da etkiler. Kış mevsiminde havanın soğuması ile birlikte kaslarımızda daha sert bir hal alır. Yaz mevsiminde sıcaklarla birlikte bir rahatlık çöker üstümüze ve tüm kaslarımız gevşemiştir. Sonbaharı yaşadığımız şu günlerde ise ağrılardaki kıpırdanmalar hiçte beyhude değildir. Sonbaharın gelgitli havası, sıcak soğuk dengesizliği ve yazdan kalan alışkanlıkların kolay kolay bırakılamaması ağrılar için zemin hazırlar. Mevsimlere göre ağrı şikâyetlerindeki değişmelerin bu yüzden hiçte boşuna olmadığını söyleyebiliriz.
Ağrıların insan vücudunda çok önemli fonksiyonları vardır. Ağrılar aslında büyük bir sorun olarak görülmese de işin aslı çok farklıdır. Ağrı vücudumuzun bir uyarı sistemidir. Uyarı sisteminin görevi bize vücudumuzda bazı yerlerinde bir şeylerin doğru gitmediğini anlatmaktır. Ağrı uyarı seviyelerinin yoğunluğu sorunun derecesine göre olduğu için başlangıç dönemlerinde uyarılar yoğun ve sürekli değilken ilerleyen durumlarda ağrı yoğunluğu sıklaşır ve sürekliliğinde artış olur. Temel de bir uyarı sistemi olan ağrıların anlatmaya çalıştığı şeyi iyi anlamak gerekir. İnsan ağrı ile yaşamaz bu yüzden ağrılar konusunda hassas olmakta fayda var. Hastane başvuru sürelerinin geciktirilmesi ve bilinçsiz ağrı kesici tüketimi doğru değildir. Fiziksel ağrılarda da durum aynıdır. Fiziksel rahatsızlıklarda yaş ve yıpranma önemli olduğu için sorunun görülmesini beklemeden koruyucu fizyoterapiden faydalanmak büyük bir öneme sahiptir.
Sonbaharda terleme ile üşütme, kıyafet tercihinde sorun yaşamak, hava değişimine adapte olmamak ve sıcak-soğuk dengesizliğinin kaslarımız üzerine olan etkisi vardır. Kasların spazma gitmesi ile ağrı oluşması da doğal olarak gerçekleşir. Altta yatan rahatsızlığı olanlarda kasların spazma gitmesi ile tetiklenme olabilir. Bel ya da boyun da fıtıklaşma yahut daralma gibi problemi olan birinin kaslarında spazm gelişmesi eklemlerin üzerine binen yükün artması bu problemlerden kaynaklı ağrılarında artmasına sebep olur. Bu ve benzeri şekilde kasların etkilenmesi ile tetiklenebilecek sorunlar mutlaka olacaktır. Burada üstümüze düşen koruyucu fizyoterapiye gereken önemi vermektir. Koruyucu fizyoterapi ile sorunlar sizi bulmadan onlardan korunmanın gerekliliğini unutmamalıyız.
Kaslarımız mevsim geçişlerinden etkilenirler. Mevsimlerin kendilerine has özellikleri vardır. Bu yüzden her mevsimin şartlarını bilerek vücudumuzu koruyabiliriz. Bunun yanında kasların kuvvet ve kısalık noktasında da koruyucu fizyoterapi ile düzenlenmesi ileriye dönük korunmada çok önemli bir yer tutar.
Sağlıklı ,mutlu ve ağrısız günler dileğimle…
YORUMLAR