-
ALİ GENÇ

ALİ GENÇ


45 YILDIR YAZILANI GÖRMEYENLERİ GÖRÜP ÖVEN ER KİŞİ AYDOĞDU'YA KUŞ BİLİMCİLERİNDEN ONAY!

17 Ağustos 2022 - 06:37

 12 Ağustos’tan devam.
 
 12 Ağustos günü yazımın başlığında da belirtilen ve tarafımdan ilk köşe yazı yayınladığım 1977 den itibaren öğrendiğim her yeni bilgi ve araştırma neticesinde ulaştıklarımla zenginleşerek çoğalanlarla güncellenerek yayınlanan ilimizdeki diğer tüm değer biçilmez yer altı ve üstü hazinelerimizle birlikte sahip olduğumuz kuş çeşitlerimizle ilgili yazımı bu konunun uzmanları tarafından yapılan  araştırmadan verdiğim bilgilere  12 Ağustos günü kaldığım yerden devam ediyorum.

KUŞLARIMIZI DİREK OLARAK ETKİLEYEN OLUMSUZLUĞUN OLMADIĞI ARAŞTIRMAYLA BELİRLENDİ!!!    

   Kuş bilimciler ile tabiat fotoğrafçıları ve kuş araştırmacıları tarafından yapılan tespitlere göre Aksaray ili sınırları içinde tespit edilen kuş türlerinin Avrupa kuş koruma kriterlerine göre ise türlerin; 10’u SPEC I kategorisinde, 18’i II, 55’i III, 82’si IV ve 6’sı V statüsündedir. Ayrıca mahalli koruma kriterlerine göre; 15’i A.1.2, 41’i A.2, 20’si A.3.1, 52’si A.3, 14’ü A.4, 19’u A.5, 2’si B.1.2, 2’si B.2, 1’i B.3, 3’ü B.4 ve 1’i B.5 kategorisinde yer almaktadır.
   
Alanda türleri direkt olumsuz etkileyen bariz bir etken gözlenmemiştir. 
   Ancak kimyasal madde kullanımı, doğal yaşam alanlarının tahribatı ve sulak alan rejimindeki değişimler gibi etkenler türleri dolaylı olarak etkilemektedir.(https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/236076)

SADECE ÇÖL KOŞULLARINDA YAŞAYABİLEN ÇOL KOŞARI CİNSİNİN TESPİTİ KUŞ ÇEŞİDİ SAYIMIZI ARTTIRMASININ YANINDA ORTAYA KOYDUĞU DİĞER ŞEY İSE İLİMİZİN ÇÖLLEŞTİĞİ GERÇEĞİDİR!!!

    Sadece çöl koşullarında yaşayabilen Çöl Koşarı isimli kuşun görülmesi yıllardır her türlü kuş çeşidine sahip olduğumuzu yazdıklarımı kanıtlasa da genç meslektaşlarımızdan ANKA'dan Kemal Onur Atalay'ın bu konudaki haberinde ilimiz genelinde yağışların azalmasının yanında aşırı yer altı suyunun kullanılmasına bağlı olarak çekilen tatlı suların yerinin tuz gölünden gelen tuzlu  suyun doldurmasına sebep olması ise sevincimizi kursağımızda bırakıyor.

BİLİM ADAMLARANIN TESPİTLERİNİ ANKA AJANSIYLA DEMİRÖREN HABER AJANSI MUHABİRLERİNİN AKSARAY MAHREÇLİ OLARAK YAPTIKLARI HABERLERİNDE YAZDIKLARIDA KANITLARIYLA DESTEKLİYOR!

   Bu konuda Demirören Haber Ajansı muhabiri Erkan Altuntaş’ın 18 Temmuz 2019 günü ”Aksaray’da gençler, 26 farklı kuş türü gözlemledi” başlık altında yayınlanan haberinde verilen bilgide ise;
Aksaray Gençlik Merkezi Çevre Kulübü gönüllüleri, Hamidiye sazlığında 26 farklı kuş türünün olduğunu belirledi.

    Aksaray Gençlik Merkezi Çevre Kulübü gönüllüleri, kentin kuşların göç yolunda olması nedeniyle kuş gözlem etkinlikleri düzenliyor.
 
 Gençlik ve Spor Bakanlığının desteğiyle teleskop ve dürbün gibi cihazlarla yapılan gözlem etkinliğinde gençler, Hamidiye sazlığında 26 farklı kuş türünün olduğunu belirledi.
   Gönüllü gençler adına konuşan Mustafa Birge , ''Üniversite, liseli ve ortaokuldaki gönüllü gençlerimiz ile kuş gözlem ekibimize katıldı.

   Aksaray’da 16 farklı grup oluşturduk.
   Her hafta bir okulumuzla Hamidiye sazlığına giderek orada gençlerimize hayvan ve kuş sevgisini aşılıyoruz.
 
 Aksaray’da bugüne kadar Hamidiye sazlığında 26 farklı kuş türünü gözlemledik. Bu kuşların tamamı göçmen kuşlar. Mart ve Nisan ayında gelip burada yavruluyor. Haziran ve Temmuz aylarında da göç ediyorlar.'' dedi.

DOĞA FOTOĞRAFÇISI AKSARAY’DA NESLİ TÜKENMEKTE OLAN KÜÇÜK BALABAN KUŞUNU TESPİT ETTİ!

   24.com Tr haberde 29 Kasım 2021 günü” Nesli tükenme tehlikesinde olan 'küçük balaban' Aksaray'da görüntülendi” başlığı altında bir haber yayınlandı.
  Bu haberde verilen bilgide; Doğa fotoğrafçısı Fahri Tunç, Aksaray'ın Karataş köyü kırsalında fotoğraf çekimi sırasında nesli tükenme tehdidindeki küçük balaban kuşuna rastladı.

   Nesli tükenmekte olan kuşu görüntüleyen Fahri Tunç, "Türkiye´de 498 tane kuş türü var. Aksaray´da ise bugüne kadar 218 çeşit kuş türü fotoğraflandı.

   Kuş türünün bu kadar çok olmasının en büyük nedeni Tuz Gölü. Göç eden kuşlar Aksaray´da mola veriyor.

   Biz de Hasan Dağı eteklerindeki gezimizde nesli tükenmekte olan küçük balaban kuşunu fotoğrafladık. 

   Bu çok küçük balıkçıl, 27-36 santimetre büyüklüğünde, 40-58 santimetre kanat açıklığında ve 60- 150 gram ağırlığında olup türleri içinde dünyadaki en küçük balıkçıllardan biridir. 

   Kısa bir boyunları, uzunca gagaları ve kahverengimsi sarı alt parçaları vardır.
    Erkeğin arkası ve tacı siyahtır ve kanatlar her kanattaki büyük beyaz bir yamayla siyahtır.
   Dişinin, daha kahverengi bir arkası ve kahverengimsi sarı-kahverengi bir kanat yaması vardır" diye konuştu.

    Aksaray’ın coğrafi konumu ve bu konumundan gelen merkezi yeriyle ikliminin ve bölgenin en çok suya sahip yerlerinden birisi olmasının da avantajıyla diğer sahip olduğu kıymet biçilemez yer altı ve üstü hazinelerinden biri olan Kuş çeşidi ve sayısıyla ilimizle bölgeye etkilerine ileriki yazılarımda devam edeceğim. 
 
  İlimizin ve ilimizin bulunduğu merkezi konumu nedeniyle bölgemizin mutlu istikbali için bu sahip olunanların korunması ile çoğalmaları için gerekenlerin yapılması için okunması ve okutturulması dileğiyle.  
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar