İSTANBUL/AMSTERDAM
Cuma’dan devam.
Cuma günkü yazımda Aksaray’ın coğrafik konumu ve buradan gelen jeolojik yapısı ile bu coğrafik konumumuz nedeniyle yüzlerce asır ilimiz sınırları içinden geçen iki antik milletler daha doğrusu kıtalar arası yolda yapılan seyahatlerle, göçmen kuşlar nedeniyle yeryüzündeki akla gelen her cins hayvana sahip olduğumuzu belirtmiştim.
Cuma günü saydığım sebeplerle coğrafik konumumuz ve bunun yüzlerce asırlık katkısıyla yeryüzündeki bitkilerin yanın sıra Anadolu’da ve başka yerlerde olmayan nebatlara da sahibiz!!!
Bunların birçoğu kaçak olarak toplanılıp başka ülkelere kaçırılıyor.
Bu kaçak kazıcıların birçoğu da Jandarma tarafından yakalanıyor.
ÇEK VATANDAŞI KAÇAK KAZI İLE BİTKTİLERİMİZ ÇALARKEN JANDARMA TARAFINDAN YAKALANDI!
Bu konuda yazdığım sayısız yazılardan birinde bir Çek vatandaşının yaptığı kazıda elde ettiği bitkilerin soğanlarının Jandarma tarafından yakalandığını yazdım.
Genelde sahip olduğumuz Aksaray’dan başka yerlerde bulunmayan otsul ve ağaçsıl tüm bitkilerimizin araştırılması.
ANŞERİ ÜZÜMÜ DÜNYADA SADECE AKSARAY’DA YETİŞİYOR!
İNGİLİZ PAGAN DİNİN KUTSALI 4 YAPRAKLI YONCA’DA BİZDE!
Bu çerçevede İngilizlerin Pagan dinine mensup olduklarında kutsal saydıkları 4 yapraklı yoncanın ve Aksaray ‘da bulunurken.
Türkiye ve Avrupa genelinde yaptığım araştırmada benzeri olmayan Aksaray a mahsus Anşeri üzümümüzde sadece bizde yetişen çok güzel bir üzüm çeşidi.
YERYÜZÜNDEKİ TÜM NEBATLARIN VE SADECE BİZE ÖZEL OLAN NEBATLARIMIZIN OLDUĞU ARAŞTIRMA YAPANLARIN RAPORLARIDA ONAYLIYOR!
Aksaray, Ankara ve Konya illerine özgü olan Tuz Gölü adaçayı, Tuzcul adaçayı (Salvia halophila),Tuzcul glayöl (Gladiolus halophilus),Tuzcul kantaron (Hypericum salsugineum),Tuzcul salkımotu (Silene salsuginea) ve ,Tuzcul kirpidikeni (Acantholimon halophilum),
Bağ-Bahçe Bilim Dergisinin 1. Cilt 1. Sayısında yayınlanan Mamasun barajı civarında yapılan araştırmada bulunan 52 takson’un Aksaray’dan başka Türkiye genelinde bulunmadığı.
Bulunanların % 24,5'i İran-Turan elementi (112), % 7,2'si Akdeniz elementi (30), % 4,8'i Avrupa-Sibirya elementi (22) ve % 64,2'si çok bölgeli ve bölgesi belirlenemeyen (294)' olduğu tespit edilmiş.
Yine aynı derginin 2. Cilt 1. Sayısında ise Elmacık Koçpınar ve İncesu civarında B5 karesinde yapılan araştırmalarda bulunan toplam 45 bitkinin Sadece Aksaray da olduğu bunlarında İran-Turan,Akdeniz,Avrupa Sibirya bölgelerinden olduğu bazılarının ise bölgelerinin belirlenemediği.
EKECİK BÖLGESİNDE BULUNAN 69 ÇEŞİT BİTKİNİN BİRİNİN TÜRKİYEDE SADECE BURADA OLDUĞU TESPİT EDİLDİ
Selçuk Üniversitesi tarafından yayınlanan yüksek lisan tezinde “1996 ve 1997 yılları arasında Ekicek Dağı ve Çevresinin Florasını tespit etmek için B4 ve B5 karelerinde yapılan. Araştırma alanından 69 familya ve 281 cinse ait 497 takson tespit edilmiştir.
Toplanan örneklerden 68 tanesi (%13.68) Türkiye için endemiktir.” deniliyor.
Bu bilgilerin kesinleştirilmesi, bilinmeyenlerinde bilinir hale getirilerek hem sağlıkta, hem de endüstriyel olarak akla gelen her konuda bitkilerimizden faydalanılması için Milletvekillerimiz in gerekeni yapmaları, yaptırmaları dileğiyle.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.” Diye belirttiklerimin maalesef şimdiye kadar gereği başta Vekillerimiz olmak üzere ilimizin atanmış ve seçilmişleri tarafından da yapılmadı.
Şimdiye kadar yapılmayanların ilimizin mevcut milletvekilleri İlknur İnceöz,Cengiz Aydoğdu,Ayhan Erel,Ramazan Kaşlı ve Erzurum milletvekili, ilimizin 5. Vekili Selami Altınok Valimiz ile ilimiz Valisi Ali Mantı, Aksaray İl Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bülent Saklav.
Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı,İGM başkanı Mehmet Tüzün ve Ak Parti İl başkanı Hüseyin Altınsoy başta olmak üzere ilimizin tüm atanmış ve seçilmişlerine nasip olması bununla da hakları olan maddi ve manevi imkanlara kavuşmaları dileğiyle.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.
YORUMLAR