Geçen sene Aksaray’ın 1845-1920 arasında 75 yıl süren ilk ilçelik esaretinden kurtulmasının 75. yıl dönümünde hiç hak etmediğimiz asla ve asla da hak etmeyeceğimiz esaretten kurtuluşumuz ve her yıl 1933-89 yılları arasında 56 yıl süren ilk ilçelik esareti gibi asla hak etmediğimiz 2. ilçelikten 15 Haziran 1989 günü Aksaray’ımızın gökten zembille iner gibi inerek il olmadığını.
Bu hiç hak edilmeyen esaretimizden bin bir maddi ve manevi çabayla kurtularak il yapıldığımızı belirtirken bizzat olayın içinde olan olarak kul hakkını da daima gözeterek il olmamızı sağlayanları başarıdaki oranlarına göre sıralayarak kısmi olarak özetini verdiğim yazımı daha da genişleterek bu günden itibaren önemli dini ve milli günler ile gelişmeler dışında hem ahde vefanın hem de yeni hizmetlerin teşvikine katkı ve tarihe olan borcumu ödemek için kamuoyunun bilgisine sunuyorum.
. Bu konuda! yani Aksaray’ın 2. İlçelik esaretinden kurtulmasında en etkili kişisi her zaman ve her vesileyle belirttiğim gibi 8. Cumhurbaşkanımız Özal’ın 1983 yılının Ekim ayının son hatasında benimde otobüsün üstünden çektiğim fotoğrafla o anı dondurduğum partisinin mitingi için Aksaray’a geldiğinde o zaman 2 olan tarihi binayı görünce sorduğu soru üzerine verdiği bilgi ile merhumdan vilayet olma sözünü alan ve sonuçlanıncaya kadarda takip eden kişi memleketimizin hayırlı evladı merhum Mehmet Altınsoy’dur.
2. Vilayet olmamızda en etkili kişi olan merhum Mehmet Altınsoy olmasına rağmen, Altınsoy un bunu başarması için var güçleriyle çalışan birçok bilinen ve bilinmeyen kişileri de bu mücadelenin kamuoyu oluşturma çabasını 1980 Genel Nüfus Sayımı sonucuna göre hazırladığım belge ile Aksaray Gazeteciler Cemiyetinin 1987 Yılının Ramazan bayramı gazetesinde ilk kıvılcımın çakılmasını sağlayan.
Vilayet olmamıza kadar bu seri yazımda yeri geldikçe isimlerini zikredeceklerimin maddi ve manevi çabalarıyla gerçekleşmesi için çalışanlardan tek yaşayanı olarak emeği geçenlerin vefat edenlerine Mevla’mızdan rahmet yaşayanlara ise sağlık mutlu imanlı ömürler dileyerek önem sırasına göre ara başlığın altından başlayarak veriyorum.!!!
AKSARAY’IN İL OLMASININ 2 MİMARINDAN BİRİ 8.CUMHURBAŞKANI TURGUT ÖZAL’DIR!!!
Mehmet Altınsoy’a Partisinin 1983 Ekim’in son haftasında benimde katılıp fotoğrafladığım mitingi esnasında gördüğü tarihi binalar hakkında bilgi aldıktan sonra bunların 1920-33 yılları arasındaki Aksaray Vilayet döneminde yapılan binalar olduğunu öğrendikten sonra hükümet olduklarında Aksaray’ı yeniden il yapacakları konusunda verdiği sözü tutup Aksaray ı bu esaretten kurtararak şu anki sahip olduklarına merhum Altınsoy ile birlikte geliştirdiği ve 6 yıl boyunca bunu akılcı şekilde uygulatarak il olmamızı sağlayan 8. Cumhurbaşkanı Merhum Turgut Özal il olmamızı gerçekleştiren 2 baş mimardan birisidir!!!
MEHMET ALTINSOY
Merhum Özal’ın moral bulmasını sağlayan Aksaray mitingini siyasetteki kadim dostları Ekecik Tol köyünden merhum Rıza Yılmaz, Demirci Beldesinden ve buranın eski Belediye başkanlarından Sami Altın ve ilimizin kadim siyasetçilerinden, eski Ziraat Odası başkanı, uzun yıllar ANAP ilçe başkanlığı ve Belediye Meclis üyeliği yapan İsmet Demir aracılığıyla meydanda toplanan kalabalıkla Adana’da bozulan morali yerine gelen ve bu moralle ilk vilayetlik sözünü meydandaki tarihi binaları görerek bunların ne olduğunu sorması ve Özal’a bunların Aksaray’ın Vilayet konakları olduğunu belirtmesinden sonra iktidar olduklarında Aksaray’ı il yapma cevabını alan.
Bu sözle başlayan çalışmasını aklıyla, siyasi bilgi ve birikimiyle aralıksız olarak istikrarlı şekilde merhum Özal ile birlikte geliştirip yine aynı sabırla ve istikrarla 6 yıl sürdüren ve 1987 yılının Ramazan Bayramından itibaren de bizimde basın yoluyla oluşturduğumuz kamuoyu desteğinde yanına alarak il olmamıza kadarda bunu gereğinde bizimle paslaşarak veya kamuoyu oluşturmak için yaptığımız yayınları maddi ve manevi olarak destekleyerek devam ettiren iki dönem Devlet bakanlığı ve bir dönemde Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanlığını en başarılı şekilde yürüten.
Yukarıda da belirttiğim gibi kamuoyu oluşturmamız için çıkarttığımız bayram gazetelerine Belediyeden o zamanın şartlarında 1.5 Milyon lira kutlama ücretiyle maddi olarak katkıda bulunmasının yanında daha sonraki gazetelerimiz içinde sahibi olduğu şu anda ismi ”Anayurt” olan Vakit gazetesinin matbaasında da yaptırdığı indirimlerle yapılan gazete baskılarımıza destek olmayı sürdürdü.
İlk Devlet Bakanlığı döneminde Camii imamlarını cemaatin ianesinde kurtararak emekliliği de olan maaşlı onurlu birer devlet memuru olmalarını sağlayan memleketimizin hayırlı ve yiğit evladı Mehmet Altınsoy.
Altınsoy’la birlikte Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanlığı döneminde Belediyede görev alan Aksaraylı Daire Başkanları.
RAŞİT DALDAL
Merhum Özal ve Altınsoy tarafından Ekim ayının sonunda yapılan ANAP Aksaray mitinginden itibaren oluşturulan ve 6 yıl boyunca istikrarlı şekilde sabırla akılcı şekilde sürdürülen strateji çerçevesinde önce ANAP Genel Sekreter yardımcılığına, ardından ise partinin Grup başkan vekilliğine getirilen Raşit Daldal Vilayet olmamızı sağlayan 3. siyasetçidir.
Vilayet olmamızı sağlayan kanunun Hükümet tarafından gündeme alınmasından itibaren TBMM’sinde kabul edilmesine kadar canla başla çalışan, hatta bu yüzden vefat eden ablasının cenazesine bile katılamayan.
Aksaray’ın il olmasından sonra ise il birimlerinin kurulması, il birim amirler ile kadrolarının oluşturularak atamalarının yapılması, tüm birimlerin ihtiyacı olan binalarının bulunması tefrişatlarının yapılması, araç ve gereçleri de dahil tüm eksiklerinin giderilmesini de sağlayan,40 Metrelik yol(Atatürk Bulvarı)un Uluırmak geçişi köprüsünü de yaptıran merhum Avukat Raşit Daldal’dır.
MAHMUT ÖZTÜRK İL OLMA MÜCADALEMİZİ SÜRDÜRÜRKEN BİZE LOJİSTİK DESTEK VERENDİR!
1987 Yılının Ramazan Bayramında Aksaray Gazeteciler Cemiyeti olarak yayınladığımız ilimizin ve cemiyetin ilk veb ofset gazetesinde 1980 yılının Türkiye Genel Nüfus Sayımı sonuçlarını yayınlayan beldedeki verilere göre hazırladığım Aksaray’ın o zamanki Türkiye’nin 67 olan Vilayetinin 31’inin merkez ilçesinden nüfusunun fazla, yüz ölçümünün ise büyük olduğunu gösteren ve 1985 yılı genel nüfus sayımından sonra güncellediğim çoğaltarak her zaman cebimde taşıdığım orijinali Aksaray İl Halk Kütüphanesindeki 1983 Aksaray, Bor Ortaköy’ü anlatan kitabımın prototipinde bulunan belgemin verdiği ilhamla ilk vilayet olma manşetini attık.
Attığımız bu ilk manşetle başlayıp 15 Haziran 1989 günü TBMM’sinde il olmamızı sağlayan 3578 sayılı kanunun kabul edilmesine kadarda tüm aşağılama ve dışlamalara rağmen aralıksız olarak kamuoyu oluşturmak için yayınladığımız özel gazeteler ve bayram gazeteleriyle merhum Çapan Tekelinin bağlı olduğu Hürriyet gazetesi ve bu gazeteyi yayınlayan gurubun diğer gazetelerinde .
Benim ise önce Aksaray ilçe temsilciliğini, ardından ise Niğde il temsilciliği ve Niğde ,Nevşehir, Kırşehir ve Şereflikoçhisar bölge temsilcisi olduğum Günaydın gazetesi ve bu gazeteyi yayınlayan Veb ofset gurubunun diğer gazetelerinde bu konudaki haberlerin yayınlanmasıyla vilayet olmamıza kadar tüm çalışmaların her safhasında bulunan ve tek yaşayanı olarak yaptığı hizmetleriyle ilimizin iki elin 10 parmağını geçmeyen efsane siyasetçisi Mahmut Öztürk’ün bu mücadeledeki katkısı ise 2 dir.
İlk katkısı 2 yıl boyunca kamuoyu oluşturmak için çabalarımızı sürdürürken Ankara’da özelliklede TBMM sinde yaptığımız görüşmelerimizde bize Meclisteki bürosunu kullandırmasıdır.
Mahmut Beyin 2. katkısı ise komisyonlarda takip etmediği bu konuda verdiği kanun teklifidir.
Bu ikisi dışında Mahmut beyin kendisi tarafından da bizzat defalarca bana da belirttiği gibi Vilayet olmamız için başkaca bir çabası olmadığı gibi aksine bizzat dünya gözüyle Meclisin Kor Diplomat locasından kızım Remziye ile birlikte takip ettiğimiz Aksaray’ında içinde bulunduğu 4 ilçenin il olmasını sağlayan kanun teklifi TBMM’si genel kurulunda görüşülürken o zamanki Aksaray ilçesine bağlı olan 16 beldenin tamamının ilçe yapılması için önerge verdi.
Bu önergelerin her birinin ayrı, ayrı okunması, komisyona ve genel kurula sorulmasıyla 1.5 saatten fazla geçen zamanda Meclis genel kurulu boşaldı.
GENEL KURUL SALONUNDAN ÇIRPINMAMI GÖREN DALDAL YANIMA ÇIKARAK”ULAN OĞLUM MANYAKMISIN ŞİMDİ AŞAĞIYA DÜŞÜP ÖLECEKSİN”DEDİ!!!
Benim bir milletvekilinin çıkıp ta yeter sayı olup olmadığını istemesiyle kanunun akamete uğrayacağı endişesiyle oradan oraya çabaladığımı genel kurul salonundan gören merhum Raşit Daldal’ın yanıma gelerek ”Ulan oğlum manyak mısın şimdi aşağı düşüp öleceksin” demesi üzerine endişemin sebebinin salonun boşalması olduğunu belirttim.
Merhum beni teskin ederek” Merak etme birazdan Başbakan Özal içeri girince vekiller gelir.” dedi.
Gerçekten de Merhum Özal’ın bir on dakika sonra salona gelmesiyle yeniden dolan genel kurulda yapılan oylamayla vilayet olma kanunumuz kabul edildi.
Hakkın rızası ve bu çerçevede kul hakkının da bilinmesi ve sadece bilinmekle de kalınmayarak bunun pratikte de gözetilmesi çerçevesinde Aksaray’ın 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulmasın da emeği olanların oranları nispetindekilerin tamamını belirtmemiz için kaleme aldığımız seri yazımızın 1. Bölümünde de tamamını yazmaya yerimiz yetmediğinden Mevla’mız izin verirse 2. bölümünü Çarşamba günü kaldığı yerden devam edeceğim.
Mazimizin tam olarak bilinerek atimizin de en iyi şekilde oluşturulabilmesi için başta Mülki ve mahalli amirler olmak üzere ilimiz Milletvekilleri, Siyasi Partilerin teşkilatları Meslek Odaları ve STK’ yetkilileriyle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından takip edilmesi ve ettirilmesi dileğiyle.
AKSARAY UMKE’DEN EDANUR DOĞAN’IN BAŞARISI KARŞISINDA GÖZ YAŞLARIMA HAKİM OLAMADIM!
İzmir depreminde Rıza bey Apartmanında ki genç kızı kurtarma esnasındaki soğukkanlılığı ile hayat kurtaran Aksaray UMKE’ den Edanur Doğan’ın TRT ve bir çok özel haber kanalındaki başarısını seyrederken göz yaşlarıma hakim olamadım.
Övünç kaynağımız olan kardeşimizi samimi ve aynı zamanda profesyonel başarısından dolayı canı gönülden tebrik ederim.
Allah(c.c.) kendisinden razı olsun.
Ömrüm olursa Aksaray’a geldiğinde kendisini ziyaret ederek bizzat teşekkür edeceğim.
MAHALLE SAKİNLERİ İLGİLENİR VE KORURSA KİTAP KONAKLARI BULUŞMA VE İLİM MERKEZİ OLUR
Geçen hafta Pazartesi günkü(-) Parantez İçi köşemde “BAŞKAN EVREN DİNÇER’İ İKİ DEFA TEBRİK EDERİM!!!”başlığı altında da belirttiğim gibi geçen Cuma günü şehrimizin ikinci külliyesi olan, hizmete açılmasıyla bölgeye maddi ve manevi önemli katkısı olması umulan Bedir Muhtar Külliyesi ve Camisinin temel atma törenindeydik.
Bu Cuma günü ise Paşacık Mahallesi Süslü Camii karşısında yapılacak olan mahallenin Kitap konağının temel atma törenine katıldım.
Dinimizin yüce kitabının ilk emri olan ”Oku!!!”nun önemine binaen temeli atılan Kitap konağı başta yapılan mahalle olmak üzere mücavirine önemli katkılar sağlayacaktır.
Bunun gerçekleşmesi için öncelikle bu konağın karşısında bulunan Süslü Camii cemaati olmak üzere mahalle sakinlerinin mutlaka bu eserden maddi ve manevi ilgilerini eksik etmemeleri, kendileriyle birlikte çocuklarının da buradaki binlerce kitaptan faydalanmalarını sağlamaları.
Hatta evlerinde bulunan ve raflarda süs olarak bulunan kitaplarını buraya bağışlayarak bu kitapları atıl vaziyetten kurtararak basılma ve alınma maksadına ulaşmalarına katkı sağlarlarsa burası hem mahallelerinin buluşma, hasbıhal etme merkezi hem de okunan kitaplardan faydalanılarak öğrenilen bilgilerle amel edilmesinin yanında edinilen bilgilerin bulunacakları her yerde yeri ve zamanı geldiğinde anlatmalarıyla, bunları kullanmalarıyla sevap deryasına dalarlar.
Başta Belediye başkanı Evren Dinçer olmak üzere emeği geçen herkese canı gönülden tebrik ederim.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
Devamı Çarşamba’ya.
YORUMLAR