Pazartesi’den devam.
Pazartesi günü Hakkın rızası ve bu çerçevede kul hakkı ile mutlu istikbalimizin teşvikiyle tarihe not düşülmesi için 1933-89 yılları arasında 56 yıl süren hiçbir zaman hak etmediğimiz, asla ve asla da hak etmeyeceğimiz 2. İlçelik esaretinden kurtulmamızın tüm safhalarında bulunanlardan tek yaşayanı olarak 1933-89 yılları arasında hiçbir kabul edilir gerekçesi olmayan üstüne üstlükte kendisinden maddi ve manevi olarak alacağımız hiçbir şey bulunmadığı gibi tarih boyunca da hiç bir ticari ve kültürel bağımızda olmayan Niğde iline bağlanılarak duble şekilde cezalandırılmaktan kurtulmamızı sağlayan 2. İlçelik esaretinin bitirilmesini gerçekleştirenlerle ilgili seri yazıma kaldığı yerden devam ediyorum.
MAHMUT ÖZTÜRK İL OLMA MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRÜRKEN BİZE LOJİSTİK DESTEK VERDİ!
1987 Yılının Ramazan Bayramında Aksaray Gazeteciler Cemiyeti olarak yayınladığımız ilimizin ve cemiyetin ilk veb ofset gazetesinde 1980 Türkiye Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre hazırladığım Aksaray’ın o zamanki Türkiye’nin 67 olan Vilayetinin 31’inin merkez ilçesinden nüfusunun fazla, yüz ölçümünün ise büyük olduğunu gösteren ve 1985 sayımından sonra güncellediğim çoğaltarak her zaman cebimde taşıdığım orijinalı Aksaray İl Halk Kütüphanesinde bulunan belgemin verdiği ilhamla ilik vilayet olma manşetini attık.
Attığımız bu ilk manşetle başlayıp 15 Haziran 1989 günü TBMM’sinde il olmamızı sağlayan 3578 sayılı kanunun kabul edilmesine kadar kamuoyu oluşturmak için yayınladığımız özel gazeteler ve bayram gazeteleriyle merhum Çapan Tekelinin bağlı olduğu Hürriyet gazetesi ve bu gazeteyi yayınlayan gurubun diğer gazetelerinde benim ise Günaydın gazetesi ve bu gazeteyi yayınlayan Veb ofset gurubunun diğer gazetelerinde bu konudaki haberlerin yayınlanmasıyla vilayet olmamıza kadar tüm çalışmaların her safhasında bulunan ve tek yaşayanı olarak yaptığı hizmetleriyle ilimizin 10 parmağını geçmeyen efsane siyasetçisi Mahmut Öztürk’ün bu mücadeledeki katkısı ise 2 dir.
İlk katkısı 2 yıl boyunca Ankara’da kamuoyu oluşturmak için özellikle de TBMM sinde yaptığımız görüşmelerimizde bize Meclisteki bürosunu kullandırması-dır.
Mahmut Beyin 2. katkısı ise komisyonlarda takip etmediği bu konuda verdiği kanun teklifidir.
Bu ikisi dışında Mahmut beyin kendisi tarafından da bizzat defalarca bana da belirttiği gibi Vilayet olmamız için başkaca bir çabası olmadığı gibi aksine bizzat dünya gözüyle Meclisin Kor Diplomat locasından kızım Remziye ile birlikte takip ettiğimiz Aksaray’ında içinde bulunduğu 4 ilçenin il olma teklifi TBMM’sinde görüşülürken o zamanki 16 beldenin tamamının ilçe yapılması önergesini verdi.
Bu önergelerin her birinin ayrı, ayrı okunması, komisyona ve genel kurula sorulmasıyla 1.5 saatten fazla geçen zamanda Meclis genel kurul boşaldı.
Benim Bir milletvekili çıkıp ta yeter sayı olup olmadığını istemesiyle kanun akamete uğrayacağı endişesiyle oradan oraya çabaladığımı genel kurul salonundan gören merhum Raşit Daldal’ın yanıma gelerek ”Ulan oğlum manyak mısın şimdi aşağı düşüp öleceksin” demesi üzerine endişemin sebebinin salonun boşalması olduğunu belirttim.
Merhum beni teskin ederek” Merak etme birazdan Başbakan Özal içeri girince vekiller gelir.” dedi.
Gerçekten de Merhum Özal’ın bir on dakika sonra salona gelmesiyle yeniden dolan genel kurulda yapılan oylamayla vilayet olma kanunumuz kabul edildi.
BEYHAN GÜRÜN
Birlikte Vilayetlik kıvılcımını yaktığımız ve kanun çıkıncaya kadar mücadeleyi birlikte yürüttüğümüz dönemin Aksaray Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Merhum Çapan Tekeli’yi Başbakan Turgut Özal la örtüştürebilmek için Başbakanlık Koruma Müdürü Musa Öztürk le olan şahsi dostluğunu devreye sokan.
Ayrıca da Vilayetlik mücadelemizin başarısı için yaptığımız yayınlarımız için bizi maddi ve manevi olarak var gücüyle destekleyen her türlü maddi ve manevi lojistik imkanlarını sağlayan dönemin Ankara Gümrük Muhafaza Bölge Müdürü Merhum Beyhan Gürün Ağabey .
BELEDİYE BAŞKANI M. EMİN GÜRÜN
Aksaray'ın il olması için kamuoyu oluşturmak maksadıyla çıkarttığımız gazetelerin sübvansiyonu için bize tam destek olan dönemin Aksaray Belediye Başkanı merhum M.Emin Gürün gazetelerimize verdiği Belediyenin tam sayfa tanıtım ve kutlama mesajlarıyla katkıda bulunarak vilayet olma mücadelemizi başarabilmemiz için bize gerekli maddi ve manevi imkanları sağladı.
Hakkın rızası ve bu çerçevede kul hakkının da bilinmesi ve sadece bilinmekle de kalınmayarak bunun pratikte de gözetilmesi çerçevesinde Aksaray'ın 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden kurtulmasın da emeği olanların oranları nispetinde kilerin tamamını belirtmemiz için kaleme aldığımız seri yazımızın 2. Bölümünde de tamamını yazmaya yerimiz yetmediğinden Mevla'mız izin verirse 3. bölümünü Cuma günü kaldığı yerden devam edeceğim.
Mazimizin tam olarak bilinerek atim izin de en iyi şekilde oluşturulabilmesi için başta Mülki ve mahalli amirler olmak üzere ilimiz Milletvekilleri, Siyasi Partilerin teşkilatları Meslek Odaları ve STK’ yetkilileriyle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından takip edilmesi ve ettirilmesi dileğiyle.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.
Devamı Cuma’ya.
YORUMLAR