Geçmişini bilmeyenin ve bu geçmişten gereken dersi almayanın/almayanların mutlu geleceklerini de oluşturamayacakları.!!!
Bu bilinciyle ilimizin mutlu istikbali için mesleğinde 48 yılını canı gönülden Hakkın rızası için hizmetle geçiren olarak geçmişten gerekli dersin alınması için geçmişin mutlaka gelecek nesillere aktarılması konusunda bilgi verenlerin yanında bizzat bu 48 yıllık mesleki tecrübelerimle ve 66’sını aşan ömrümle ete kemiğe büründüğünü gören olarak hem bunun yeni nesillere aktarılabilmesi gerektiği, aktarılandan yeni nesillerin alçakları tecrübeyle mutlu geleceklerini en iyi şekilde oluşturmaları için bu satıları yazıyorum.!!!
Bunun için 03.03.2020 Salı günü ”BELEDİYENİN KENDİ GEÇMİŞİNİN BİLİNEREK TARİHİNİN YAZILMASIDA EVREN BAŞKANA NASİP OLSUN!” başlığı altında;
1977 yılının Mayıs ayının başlarında o dönemdeki ülkemizin en çok okunan gazetelerinden, daha sonra ise en çok okunan tek gazetesi haline gelen Günaydın gazetesinde imzamla yayınlanan haberin hizmetleriyle ilgili genel gazetedeki ilk haberi olmasına çok sevinen 1973-80 arası Aksaray Belediye Başkanlığı yapan merhum Muhammed Taki Tatlıpınar ’ın ısrarlı davetiyle 17.05.1977 tarihinde Belediyede işe başladım.
Belediye’ye girişimin yapıldığı gün Belediyenin aldığı şehrimizin ilk otobüsleri olan 3 otobüsün isim babası olduğum günümüz 15 Temmuz Milli İrade Meydanı olan hükümet meydanında tanıtımı vardı.!!!
Başkan Taki Bey Günaydın gazetesiyle birlikte Avukat merhum İlhami Hilmi Perek tarafından kiralanan Belediye Matbaasında bastırılan Uluırmak gazetesinde de birlikte çalışarak bilgi, görgü ve tecrübemi arttırdıktan sonra kurmayı düşündüğü Belediye Basın Bürosunun başına beni getirmek istediğini söyledi.
AKSARAY BELEDİYESİ NE ZAMAN KURULDU SORUMA VERİLEN AKLA ZİYAN CEVAP” 1923(!)” OLDU!
Belediye Matbaasında işe başlamadan bir ay sonrada beni ve benimle birlikte günümüzde mesleğimizde olmayan bir çok kişi ile birlikte halen mesleğimizi sürdüren bir çok kişinin de gazeteci olmasını sağlayan can kardeşim, meslektaşım ve Vilayet mücadelemizin ilk kıvılcımını birlikte çakarak il olmamızı sağlayan 3578 Sayılı kanunun 15 Haziran 1989 günü TBMM sinde kabul edilmesine kadar birlikte ve bize meşru çerçevede cürümleri kadar yer yakarak destek olan birçok vesileyle isimleri ve yardımlarını yazdıklarımızla birlikte mücadele ettiğim yol arkadaşım ve vilayet olmamızdan sonra ise ihtiyacımız olan hizmetlerin alınması için birlikte 1993’ün 24 Aralık ta vefatına kadar çaba sarf ettiğimiz o zamanki Hürriyet gazetesinin 2 muhabirinden biri olan Gazeteci-Yazar merhum Çapan Tekeli’de Belediye Matbaasında işe başladı.
2 yıl birlikte bağlı bulunduğumuz gazetelerimizin muhabirliğinin yanında Belediye Matbaasında Avukat merhum İlhami Perek merhum tarafından basılan Uluırmak gazetemizde muhabir ve köşe yazarı olarak çalışmamızdan sonra 1979 yılının Haziran ayında Taki Beyin emriyle tarafımızdan kurulan Belediye Basın Bürosunda çalışmaya başladık.
2 Ay sonra merhumun evlenerek ayrılmasıyla Memiş Akın’ın Belediye başkanlığının 3.ayında görevden alınarak Mezarlığa sürülmeme kadar 10 yıl aralıksız olarak şef ve müdür olarak yürüttüğüm.
Büronun kurulmasını ilk 3 ayında bir taraftan belediyenin yaptığı hizmetleri o zamanki 2 mahalli gazete ile dileyen genel gazete muhabirlerine bildirip mahalli gazetelerde belediyenin leh ve aleyhinde yazılan haberleri takip ederek gereği için Başkanlık makamına bildirirken bir taraftan da Belediye hizmetleriyle ilgili doküman ve fotoğrafları ilgili müdürlüklerden temin etmeye çalışırken, Belediyenin tarihini öğrenmek için araştırma yapmaya başladım.
Taki Beyin Başkanlığı başlamasından kısa bir zaman sonra Belediye binasının yanması nedeniyle en iyi bilgiyi alabileceğim tek kişi o zamanki belediyenin en eskilerinden olan günümüz belediye çalışanlarından gazeteci Ersin Aslan’ın babası Hacı Aslan’dı.
Fen İşleri Müdürlüğü kaleminin şefi olan Hacı Aslan ağabeye Belediye teşkilatının Aksaray’da ne zaman kurulduğunu sorduğumda bana verdiği akla ziyan cevap “1923” oldu.
O zaman ilimizle ilgili şu anki sahip olduğum bilgilerin %1’ine bile sahip olmadığım halde Aksaray’ın geçmişiyle kıyasladığımda bu tarihin yanlış olduğuna karar verdim.
O zamanki imkanlarla ansiklopedilerde yaptığım araştırmalarımın sonucunda Ahmet Er’in Belediye başkanlığında Belediyenin eski logosuna işlettiğim 1887 yılında Belediye teşkilatımızın kurulduğunu Görsel Ansiklopedisinde öğrenmemle akla ziyan 1923 yılında Belediyemizin kurulduğu bilgisini çürüttüm.
Aksaray Belediyesinin şehrimizle ilimizin geçmişini en iyi şekilde günümüze ve geleceğe aktarabilmesi için öncelikle kurumunun geçmişinin en iyi şekilde bilinmesinin sağlanması gerekir.
İLİMİZİN MUTLU İSİKBAL İLE ŞEHRİMİZİN MUTLU İSTİKBALİ İÇİN BELEDİYENİN VE DOLAYISIYLA AKSARAY ŞEHRİNİN MUTLU İSTİKBALİ İÇİN BELEDİYE BAŞKANI DR.DİNÇER VE EKİBİ GEÇMİŞİ GÜNÜMÜZE VE GELECEĞE AKTARMALI!!!
Bu konudaki tüm meşru tazyiklerimize rağmen şimdiye kadar yapılmayanın Evren Başkan döneminde gerçekleştirilebilmesi için gerekenlerin arkadaşlarıyla birlikte başarılması dileğiyle.” diye dile getirdiğimin Başkan Dr. Evren Dinçer ve kurmay heyetine Kalfalık döneminde naip olması için gerekeni yapmaları dileğiyle.
Cuma’mız mübarek olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
YORUMLAR