-
ALİ GENÇ

ALİ GENÇ


ANADOLUNUN EN ESKİ, EN KÖKLÜ TİCARETLE SANAYİSİNİN REHBER KURUMU "KONYA TİCARET ODASI"

18 Ocak 2023 - 08:47

Aslında bu yazı ve daha fazlasını geçen sene Aralık ayının 4’ünde KOP bölgesinden gelen meslektaşlarımızla misafiri olduğumuz ve benimle birlikte katılanların ekseri sinin gördüğü ve taktir muazzam başarıyı yazabilmeyi çok istememe rağmen maalesef aktüel ve siyasi gelişmelerin sebep olduğu mecburi ertelemeler gelişen diğer sebeplerden dolayı ancak bugünü internet gazetelerinde yayınlayabilmek için yazma fırsatı bulabildim.
 

 Bu yazımda günümüz Konya Ticaret Odasının temelli olan günümüze kadarki ülkemizin de gelişmesinin bir nevi belgeseli olan kurumun temelinden günümüze kadarki gelişmeleri anlatan belgeseli bu günden başlayarak  ardışık 3 yazımda yayınlamanın ardından ise nasip olursa odanın diğer faaliyetlerine yer vermek istiyorum.



TÜRKİYE SANAYİSİ VE TİCARETİNİN MOTORU GÖREVİNİ YAPAN KONYA TİCARET ODASININ TARİHİ GELİŞİMİ!!!

   ( Dünden bugüne Konya Ticaret Odası)
 

  Selçuklunun başkenti, Osmanlı’nın Karaman eyaletinin merkezi hoş görü ve Mevlana ile Sultanların istiratgahı, İslam ilim ve biliminin geliştiği merkez Konya; tarihi Milletler arası İpek  ve Kral Yolları başta olmak üzere, Anadolu’daki dönemin diğer önemli ticaret yollarının üzerinde olması bu özelliğiyle doğuyla batı arasında köprü olmuş, kültürel zenginliği ve turizm potansiyeli  tarih boyunca eksilmeyen aksine devamlı yükselen bir kadim şehirdir.

    Tarih boyunca en eski yerleşim merkezlerinden olan Çatalhöyük’ü sınırları içinde barındıran Konya il genelindeki tarihi araştırmalarından çıkan sonuca on bin yıllık tarihiyle birçok alanda insanlık aleminin gelişmesine öncülük yapmış bir yerdir.
   Özellikle ilim, kültür ve medeniyetteki öncülüğünü ekonomide de sürdürerek merkezi bir şehir olma özelliğini kadim tarih boyunca hep korumuştur.
 

 Ahmet Hamdi Tanpınar’ın da söylediği gibi; bir başkent daima başkenttir.!!!
  Tarihi süreçte hep önemli bir misyon üstlenen Konya, Selçukluların Anadolu’yu fethederek kurdukları devletin başkentliğini yapmasıyla dönemin ticari faaliyetlerinin çok yoğun olduğu bir merkez konumuna geldi.

   Anadolu Selçuklular dönemi başkent Konya için bir ihtişam devri olmuştur.
   İki buçuk asra yakın bir süre devam eden bu devirde Konya’nın her tarafı Camiler, medreseler, mektepler kervansaraylar, imaretler, darüşşifalar, suyolları, köprüler, saraylar ve daha birçok binalarla dolmuştur.

   13. yüzyılda Konya, sadece Anadolu’nun değil, dünyanın en modern ve düzenli şehirlerinden biridir. 
 

 Özellikle bu dönemde haçlı seferlerine iştirak edenlerin tuttukları notlarda Konya’nın büyük ve zengin bir şehir olduğu ifade edilmektedir.
 

 Bu devirde Konya, Anadolu’yu baştanbaşa geçen büyük yol üzerinde kurulu canlı bir ticaret merkezi konumunda olması Selçuklulardan sonra da ticaret, sanayi ve kültürel merkez olma özelliğini bu dönemdeki bilgi birikimi ve ticaret ile sanayi erbabının mevcudiyetini korumasıyla ,hatta bu erbabın sayısının armasıyla ivme kazanarak devam ettirmiştir.

    Anadolu’nun Türk hâkimiyetinde olduğu 13. yüzyılda sosyal ve ekonomik hayata yön veren Ahilik kurumunun Konya’da ortaya çıkması Konya’nın ayrı bir özelliğidir.
 

  Dünya’da eşi benzeri olmayan Ahilik sisteminin Selçuklu döneminden Osmanlı dönemine ve günümüze kadar sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda toplumsal düzene katkısı çok büyüktür.
 

Bu özellikleriyle Ahilik teşkilatı 21. yüzyılın sivil toplum örgütlerine örnek olan bir teşkilattır.

  Osmanlı döneminde Konya’da üretim, esnaf tarafından ve küçük işyerlerinde gerçekleştirilmekte idi.

  1889 yılı Salnamesi’ne göre o dönem Konya’daki dükkân sayısı 2078’dir. 
  Şehirde 18 han, 88 fırın, 4 eczane, 7 lokanta, 2 adet petrol ve 29 su ile çalışan değirmen, 1 selhane, 3 debbağhane, 1 kasaphane, 3 buzhane ve 7 kervansaray bulunmaktaydı.
  Konya’da hemen her tür esnaf çarşı ve pazar yerlerinde faaliyet göstermiştir.

    Konya Anadolu ticaret ve sanayisinin her yönden gelişmesinde lokomotifi görevini tarih boyunca görüldüğü gibi günümüzde de ülkemiz sanayileşmesi ve ihracatının artması için rol model konumunda olduğunu bizzat gezerek anlatılanlardan meslektaşlarımızla birlikte öğrendiğimiz Konya Ticaret Odasını bir nevi belgeseli olan tanıtımına nasip olursa Cuma günü kaldığım yerden devam edeceğim.
   

Savunma sanayisinden Otomotive ve tarımsal sanayi kadar akla gelen tüm iş kollarının lideri konumuna gelen Konya’nın ve bu gelişmelerin lokomotifinin Konya Ticaret Odası olduğunun da bilinerek örnek alınması için okunması, okutturulması dileğiyle.
   Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
   

Devamı Cuma’ya.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar