Daha dün denecek kadar yakın zamanda Rabbimizin bir taraftan o zamana kadar biz kulları tarafından işlen ilen ve samimi şekilde tövbe edilen günahlarını af etmesinin yanında yine sadece kendisinin bilebileceği kadar hem maddi, hem de manevi mükafatlar verdiği Ramazan ayını geride bıraktık!!!
Ömrümüzün her bir zamanının biz kullarına günahlardan kurtulmak, sevaplara kavuşmak için sayısız fırsatlar veren Ezel ve Ebet olan Hesap gününün de yegane sahibi Mabudumuzun bu konuda bizlere bahşettiği kıymetli günlerden biriside hiç kuşkusuz ömrümüz olursa Cumartesi günü kavuşacağımız Mübarek Kurban Bayramının Mübarek Arifesidir!!!
Bu günü hakkıyla idrak etmenin karşılığı olarak başta yazının başlığına aldığımız o gün O Ezel ve Ebet olan Hakkın rızası için tutulacak oruca verilecek sevapların yanında aşağıda soru cevap şeklindeki bilgilerden de anlaşılacağı gibi daha nice, nice fırsatları biz kullarına Mabudumuz tarafından cömertçe bahşedildiği bir kıymet biçilemeyecek manevi gündür.
ARİFE GÜNÜ VE KAZANILACAK SEVAPLAR!!!
Soru: Arife hangi güne denir ve önemi nedir?
Cevap: Kıymetli geceye kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Fakat Arife ve Kurban bayramının üç gecesi böyle değildir.
Bu dört gece, bugünleri takip eden gecelerdir. Arife, yalnız Zilhiccenin 9. günüdür.
Başka güne Arife denmez.
Arife günü yapılacak işlerden bazıları şunlardır:
1- Arife günü sabah Namazından, Kurban Bayramının dördüncü günü ikindi Namazına kadar erkek-kadın herkes cemaatle kılsın, yalnız kılsın 23 vakit farz Namazda selam verir vermez, “Allahümme entesselam...” demeden önce, bir kere, vacib olan teşrik tekbirini söylemeli, yani, “Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd” demelidir.
Camiden çıktıktan veya konuştuktan sonra, artık teşrik tekbirini okumak gerekmez. (Halebi)
2- Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak sevaptır; fakat Arife günü oruç tutmak daha çok sevaptır.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki ”Arife günü oruç tutana, Âdem Aleyhi selamdan, Sûr’a üfürülünceye kadar yaşamış bütün insanların sayısının iki katı kadar sevap yazılır.) [R. Nasıhin]!!!
ARİFE GÜNÜ ORUCU BİN GÜNLÜK NAFİLE ORUCA BEDEL!!!
“Arife günü tutulan oruç, bin gün [nafile] oruca bedeldir.”[Taberani]
“Arifede tutulan oruç, iki bin köle azat etmeye, iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihad için verilen iki bin ata bedeldir.) [T. Gafilin] !!!
“Arife günü [Besmele ile] bin İhlas okuyanın günahları af olup duası kabul olur.” [Ebuşşeyh]
“Arife günü tutulan oruç, geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur.) [Müslim]
“Şeytan, Arife gününden başka bir günde daha zelil, rezil, hakir ve kinli görülmez.” [İ. Malik]
Allah’ü Teâlâ, Arife günü kullarına nazar eder. Zerre kadar imanı olanı affeder.” [Gunye]
ARİFE GÜNÜ YAPILAN DUALAR RET EDİLMEZ!!!
Ulular, Ulusu Mabudumuz biz aciz kullarına günahlarından kurtulmak ve bizi onun rızasına götürecek sevaplara kavuşmamız için bahşettiği sayısız fırsatlardan birisi olan ömrümüz ve ömrü olanların Cumartesi günü kavuşacağı/kavuşacağımız Arife günüyle ilgili olarak Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) “Rahmet kapıları dört gece açılır.
O gecelerde yapılan dua, red olmaz.
Ramazan ve Kurban bayramının birinci gecesi, Berat ve Arife gecesi.” [İsfehani]
“Arife gecesi ibadet eden, Cehennemden azat olur.) [S. Ebediyye”
İbadet olarak ilim öğrenmek en faziletlisidir.
İlmihal okumakla en uygun ilmi öğrenmiş oluruz.
3- Bugünü fırsat bilip dua etmeli! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
“Duanın faziletlisi, Arife günü yapılanıdır.” [Beyheki]
4- Arife gününü ibadetle, zikirle, tefekkürle geçirmeli, insanlara iyilik etmeye çalışmalı! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki” Arife gününe hürmet edin! Arife, Allahü teâlânın kıymet verdiği bir gündür.” [Deylemi] (Hürmet etmek, günah işlememekle olur.)
“Arife günü, kulağına, gözüne ve diline sahip olan mağfiret olur.[Taberani]
Kulağına sahip olmak, gıybet, çalgı gibi haram olan şeyleri dinlememektir.
Eğer biz istemeden kulağımıza gelmişse, bize günah olmaz.
Gözüne sahip olmak da, haram olan şeylere bakmamak ve mubah olarak baktığı şeylerden ibret almaktır.
Diline sahip olmak ise, yalan söylememek, dedikodu etmemek, laf taşımamak, kötü söz söylememek, hatta boş şey konuşmamak, kimseyi diliyle incitmemek demektir.
Bunlara riayet eden, Arife gününü değerlendirmiş olur.
Tüm din kardeşlerimizle birlikte bu yazıyı yazan ben Mevla’mızın en edna kulununda Rabbimizin tüm diğer emirleri ile birlikte Arife günü için emrettiklerini de hakkıyla yerine getirmesi dileğiyle nasip olursa Cumartesi günü kavuşacağımız Arife günümüz ve Pazar günkü Kurban bayramımız sevaplarından hakkıyla yararlanmamız dileğiyle mübarek olsun.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.
(*)Mübarek Arife günü ile ilgili kaleme alınan bu yazımda yayınladığım Soru ve Cevapları “http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1165” İnternet sitesinden aldım. Emeği geçenlerden Mevla’mızın razı olması dileğiyle. Ali Genç
YORUMLAR