Genelde onlarca yıldır, özelde ise 2004´ün başından itibaren çevre illerin gazetecileriyle birlikte Kayseri´de katıltıldığımız 3 süren toplantıya katılanlar gezdirilirken gördüğüm Kent müzesi benzerinin Aksaray´a kurulması konusunda şimdiye kadar onlarca yazı yazdım.
Bu yazılarımda Aksaray´ın bilinen en geçmişten günümüze kadarki tarihinin anlatıldığı bir kent müzesinin kurularak burada olabildiğince teknolojiden de yararlanarak tarihimizdeki devlet ve siyaset adamlarımızla, kahramanlarımızın ve bilim adamlarımızın yanında geçmişimizin de ,günümüzün de anlatılmasını.
İlimiz genelindeki özelde başka yerlerde olmayan teklerimizden başlanarak tarihi mekanlarımızın, bitki örtümüzün, şifalı soğuk ve sıcak banyolar ile içmecelerimizin, geneli bizden başka yerde olmayan bize mahsus tabiat anıtlarımızın üç boyutlu şekilde gösterilecek bir mekanın Belediye tarafından oluşturulmasını diledim.
Bu konuda 21.01.2011 Cuma günü” GEÇMİŞİ VE GÜNÜMÜZÜ GELECEĞE AKTARMANIN ÇARESİ KENT MÜZESİ”,22.01.2011 Cumartesi günü ”KENT MÜZESİYLE GEÇMİŞ GÜNÜMÜZE GÜNÜMÜZ İSE GELECEĞE AKTARILMALI” başlığı altındaki yazılarımda bunun nasıl yapılabileceğin inde bilgisini de yetkililere vermemin yanında bizden de bu konuda istenecek desteği de meccanen yapacağımı da taahhüt ettim..
KAYSERİ KENT MÜZESİ BENZERLERİNİ NÜANS FARKIYLADA OLSA DAHA SONRA BATI AVRUPA ÜLKELERİNİN BAŞKENTLERİYLE BİRLİKTE BİRÇOK KENTİNDE´DE GÖRDÜM!
İnsanların bildiklerinin alimi, bilmediklerinin de cahili olmaları nedeniyle Aksaray Belediyesine ilham almaları için teklif ettiğim Kayseri Kent Müzesi benzeri hem şehrin şu anki halini, hem de geçmişini anlatan benzer oluşumları batı Avrupa ülkelerinin başkentleri, önemli kentlerinin yanında küçük kentlerinde de gördüm.
VALİ AYKUT PEKMEZ HER YERDE HER VESİLEYLE ANLATTIKLARIMIZI ELLE TUTULUR HALE GETİRMİŞ!!!
Aksaray´ın 1961-1920,1933-89 yılları arasında hiç hak etmediği asla ve asla da hak etmeyeceği toplam olarak 115 yıl süren ilçelik esaretinden daha da ağırı ise bizimle tarih boyunca ve günümüzde de ticari ve kültürel bir bağı olmayan, bize pozitif manada katacağı bir şeyi de olmayan Niğde iline bağlanmamızdır.
Niğde ise bir çok vilayet yıldönümü haber ve köşe yazımda üstüne basa, basa belirttiğim gibi Aksaray´ı kaybetmemek için sahip olduğumuz her şeyi yok saymasının yanında gelişmememiz içinde her şeyin yapılması nedeniyle tanınma konusunda vilayet olmamızın üstünden 29 yıla yakın zaman geçmesine rağmen bunu yıkacak ciddi bir çalışmanın da yapılmaması nedeniyle maalesef yerimizde saydık.
Her vesileyle yazılarımızda ve yurt içi ile dışında gittiğimiz yerlerde çoğu başka yerlere ait gösterilen devlet, siyaset ve ilim adamlarımız konusunda ise anlattıklarımızın çoğu zaman havada kalıyordu.
Belediyeden istediklerimiz geçte olsa Vali Aykut Pekmez´in direktifleri ve samimi takibiyle yine aynı samimi bir çabanın eseri olan güzel bir anlatımla yapılan çalışma başarılmış.
İl Kültür Müdürlüğünün de büyük katkısının olduğu anlaşılan hayırlı niyetle yapılan çalışmayla Sultan 2. Kılıçaslan ,Taptuk Emre, Talebesi Yunus Emre, Şeyh Cemaleddin Aksaray´i, Somuncu Baba, oğlu Yusuf Hakiki Baba(Güzel Baba),Cemal Halveti,3 Padişaha Şeyhul İslamlık yapan Zembilli Ali,2 Yükselme dönemi Padişahına veziriazamlık yapan Piri Mehmet Paşa, Pir Ali Sultan Aksaray´i ve Bağdat Fatih Genç Osman gibi hemşerilerimizin hayatlarını anlatan güzel levhalar 15 Temmuz Milli İrade Meydanına konmuş.
Vali Aykut Pekmez Bey ve emeği geçen herkesi bu güzel hizmetlerinden dolayı tebrik eder, meydanın tamamına tarihimize şan verenlerin ve tarihimizdeki önemli olayların anlatan levhalarında mümkün olan en kısa zamanda konması, Belediyenin ise bu konudaki yapamadığını başka hizmetleriyle telafi etmesi dileğiyle.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.
YORUMLAR