-
ALİ GENÇ

ALİ GENÇ


BERAT'A VAR MISINIZ?

04 Mart 2023 - 07:22

     Ömrümüz olursa veya ömrü olanlar pazartesi günü akşam Namazından sonra gecesi ahiretin tarlası olan.
 
  Dünyada yaşayan biz fanilerin sonsuz ve sınırsız ahiret hayatımıza en iyi şekilde hazırlanmamız ve intikal ettiğimizde Rabbimizin rızasına kavuşacak kadar sevaplarla gitmemize vesile olacak fırsatları yakalama imkanını bizlere veren istisnai günlerden birisi olan dinimizce kutsal kabul edilmesi nedeniyle önemsenen Berat’ın kelime anlamı herhangi bir işlenen suçtan kurtulma o suçun karşılığı olan cezadan temize çıkmak, bir savdan(suçlamadan) suçsuz bulunmak anlamına gelir.

     Bu sözcük anlamı gereği Rabbimizin biz kullarının günahlarından arınarak yanına gelmesi için sunduğu sınırsız fırsatlardan birisidir.
 
    Şaban ayının on dördüncü gününü on beşinci gününe bağlayan gecesi Beraat Kandilidir.
      İslami kaynaklardan edinilen bilgilere göre bu güzel etkinlik Hicri 3. asırdan itibaren kutlanmaya başlanmış ve bu gelenek günümüze kadar kesintisiz olarak devam eden kulun günahlardan arınması ve işleyeceği sevaplara Hakkın vaadi olan sevaplara kavuşma için bir yeni fırsattır.

KUTLAMA İÇİN IŞIKLANDIRMA YAPILMASIYLA BU KUTLU GECENİN İSMİNİN YANINA” KANDİL”EKLENDİ!!!
 
     Tarihi anonim kaynaklarda bu konuda bulunan bilgiye göre Osmanlı Padişahı II. Selim döneminde bu kutsal gecelerin kutlanması şerefine minarelerin aydınlatılması için yakılan kandillerden dolayı kutsal gecenin isminin sonuna “Kandil” kelimesi eklendiğinden, diğer kutlu geceler gibi “Beraat Gecesine de “Beraat Kandili” denilmiştir.
      Beraat Kandili’nin aslı "Berâttir." 
 
   Beraat sözlükte, "Bir zorluktan kurtarmak ve berî (o kötülükten korunmak)olmak" demektir.
 
  Bu gecenin bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların işledikleri günahlardan dolayı pişman olarak tövbe etmeleri ve bir daha işlememek üzere bu günahları bırakmalarının yanında Rabbimizin emrettiği sevapları işlemeye karar verilerek o andan itibaren bu sevapları işlemeye başlamalarıyla günahlardan temizlenerek işledikleri suçtan kurtulması ve Mevla’mızın bu samimiyetten dolayı kendilerinin günahlarını affederek geçmiş suçlarından beraat edip nimetlere kavuşmalarından dolayı Beraat Gecesi, kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de rahmet gecesi  olarak adlandırılmıştır.
 
   MÜSLÜMANLAR BU GECEYİ DOLU, DOLU YAŞAMALI
     
 Gelecek sene belki de hayatta olmayacağımız, hayatta olabilsek bile bu gecenin feyzinden faydalanarak geçmiş günahlarımızdan beraat edebilme ve yeni sevaplara kavuşmak için elimizde maddi ve manevi imkanlar olamayacağını göz önüne alarak bu gecenin her anından en iyi şekilde faydalanmalıyız.
     
 Biz Müslümanlar öncelikle geçmişimizdeki günahlarımızdan hulusi kalple, yani samimiyetle bir daha işlediğimiz günahlarımızı işlememeye karar verip ardından ise bu güzel geceyi ibadetler ve taatlerle geçirmeliyiz.

PEYGAMBERİMİZ HZ.MUHAMMED(SA.V.) GÜNÜNÜ ORUÇLA, GECESİNİ İSE İBADETLE GEÇİRMEMİZİ EMREDİYOR!!!
 
    Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Sallallahü Aleyhi Ve Sellem Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. 
    Ve o gecenin gündüzünde (Şaban ayının on dördüncü günü) oruç tutunuz.
   
   Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ o andan fecir oluncaya kadar: 'Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir belâ ile) müptelâ olan yok mu, ona kurtuluş vereyim' buyurur." (İbn Mâce)

BERAT KANDİLİ KURAN-I KERİMİN GÖK SEMASINDAN DÜNYA SEMASINA İNDİRİLDİĞİ GECEDİR!!!
 
  Ayrıca Berat gecesi Kur’an-ı Kerimin Levh-i Mahfuzdan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. 
   Buna inzal denir.

   Kadir gecesinde ise Peygambere ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır.
  Buna da tenzil denir. 
 
AŞAĞIDAKİ SUÇLARI İŞLEMEYENLER MEVLA’MIZIN RAHMETİYLE SUÇLARINDAN BERAAT EDECEK!

   İslam âlimlerinin tamamı kulun her gün ve saatinde işledikleri sevapları samimiyetle yapmasının yanında beşer olarak işlediği suçlarından samimiyetle pişmanlık duyarak bu suçlarından kurtulmayı Rabbimize söz verdiklerinde yani bunları işlememeye tövbe ettiklerinde o Ulu rahmete kavuşacakları konusunda ittifak ediyorlar.
 
   Alimlerin ittifak ettikleri konulardan biriside aşağıdaki suçları işleyenlerin bunları terk etmemeleri, bunların günah olduğunu kabul etmemeleri ve bu fiillerinden dolayı tövbe etmemeleri halinde ise Rabbimizin rahmetine kavuşamayacakları yönündedir.
 
 KULU RAHMETE KAVUŞTURMAYAN SUÇLAR
 
1-Allah'a şirk koşanlar.

2-Ana-babalarına isyan eden, onların kalplerini kırıp gönüllerini yıkanlar.

3-İçkiye devam edenler.

4-Falcılık edip gelecekten haber verenler.

5-Din kardeşine besledikleri kinden vazgeçmek istemeyenler.

6-Adam öldürmekten pişmanlık duymayanlar.

7-Nikâhsız aile ile yaşayanlar.

8-Akrabalarıyla alâkayı kesip ihmal edenler.
   
Tüm Müslüman din kardeşlerimizle birlikte bu satırları yazan Mabudumuzun en edna kulununda, tüm sevdikleri ve sevenlerinin de bu güzel geceden ve gününden hakkıyla yararlananlardan olması.
 
Bu ibadet ve taatleriyle geçmiş günahlarından beraat etmelerinin yanında yukarıdaki suçları işleyenlerinde bunlara tövbe ederek en kısa zamanda bu suçlardan kurtularak Hz. Allah(c.c.)’ın Rahmetine, Habibi Hz. Muhammed(S.A.V.) efendimizin şefaatine kavuşmaları dileğiyle tüm din kardeşlerimizin Beraat Kandilini tebrik ederim.
     
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar