Cuma’dan devam.
1948’de 1.750 traktörü olan Türkiye’nin 10 yıl sonra eriştiği rakam, bunun 25 katıydı. 10 sene zarfında 21.500 köy içme suyuna kavuşmuş, köy okullarının sayısı 20.000’i bulmuş, köylülerde elektrik yüzü görür olmuştu.
Bütün bunlar, keyfi idari harcamaları kısan, yatırımlara ayrılan bütçe payını % 25’lere, % 30’lara çıkaran Menderes hükümetinin eseriydi.
Tek parti devrinin bir iki göstermelik barajına karşılık, Menderes Türkiye’ye 42 yeni baraj hediye etmiştir.
1951 yılında Menderes hükümeti Türkiye'nin Kore Savaşı'nda Birleşmiş Milletler(BM) kuvvetlerine Türk Tugayı ile katılmasına karar vererek İnönü hükümetlerinin ülkemizi işgal etmek için pervasız tahditlerde bulunan Stallin ve yönetimindeki SSCB işgalinden koruyabilmesi için girmek istenen fakat 2. Dünya savaşı esnasındaki Türkiye’nin müttefiklere karşı olan tavrı nedeniyle kabul edilmemesi engelini aşaması nedeniyle taktir edilmesi gerekirken CHP’liler tarafından çok tartışılan bir karara imza attı.
Bu aslında Türkiye’nin Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmesinin önlenmesiyle Soğuk Savaş ta Batı Bloğu tarafında yer alarak bu köle rejiminden ülkemizin korunmasını sağlamak için batı bloğu içinde yer almak istediğimizin dünya kamuoyuna göstermek için yaptığı bir siyasi manevraydı.
Bununla daha önce bizi üyeliğe kabul etmeyen NATO Türkiye 1952'de tam üye olarak kabul edildik.
ABD’NİN NATO ŞEMSİYESİ ALTINDA ÜLKELERİN ORDULARINI KENDİ EMRİ ALTINA ALABİLMEK
MAKSADIYA İÇİNE SOKTUĞU VE İSTEDİĞ HÜKÜMETİ DEVİRMEDE KULLANDIĞI ÖZEL HARP DAİRESİ
Aynı yıl NATO'nun isteği üzerine asıl maksadı NATO ülkelerinin Askerlerini ABD emrinin altına alan komünizme karşı gayri-nizamı harp yapacak Seferberlik Tetkik Kurulu, daha sonraki adıyla Özel Harp Dairesi kuruldu.
1953 yılında CHP'nin tek parti iktidarı sırasında edindiği malları haczedildi ve hazineye aktarıldı.
Halkevleri kapatıldı ve Köy Enstitüleri Öğretmen Okullarına dönüştürüldü
Millete hizmet etmekten başka hiçbir görev ve yetkileri olmayanlar tarafından 27 Mayıs 1960’da yapılan ihtilal ile eften püften suçlamalarla merhum Menderes ve arkadaşları idam edilerek hem kendileri, hem de demokrasimiz katledildi.
1950-1954 yıllarında Türkiye ekonomide kalkınma dönemine girdi.
Bu dönemde serbest piyasa ekonomisine geçişe hız verildi.
Yabancılara petrol arama ve çıkarma izni verildi.
Yabancı sermayeyi teşvik yasası çıkarıldı.
Gelen krediler özellikle tarım alanında kullanmaya başlandı.
Tarımda makineleşme çalışmaları yoğunlaştırıldı.
Marshall Planı'nın da katkısıyla ülkede yeni sanayi tesisleri kuruldu.
1954 yılında Türkiye Vakıflar Bankası kuruldu.
Bu dönemde Türkiye'nin gayri safi milli hâsılası yılda ortalama %9 oranında büyüdü.
Millet hizmet edenlerle etmeyenlerin her zaman akıllarda tutulması ve yeri geldiğinde medeni çerçevede gerekenin yapılması dileğiyle. Başbakan Adnan Menderes ve kendisi ile birlikte katledilen arkadaşlarının ruhları şad mekanları Cennet olsun.
Onlara bu hak edilmeyen sonucu reva görenler için ise yaşasın Cehennem.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
YORUMLAR