Dünyada hem dini hem de ahlaki yönden en itibar edilenlerin başında ahde vefa gelir.
Bu konuda Diyanet İşleri başkanlığı Hadislerle İslam sayfasında Hz.Malik Bin Enes(R.A.) tarafından Peygamber efendimizden rivayet edilen Hadisi Şerifte”"Emanete riayet etmeyenin imanı yoktur ;ahde vefa göstermeyenin ise dini yoktur. (HM12410 İbn Hanbel, III, 134)" diye buyurulurken atalarımız ise bu konuda;
“ Vefası olmayanın bekası olmaz” diye belirtiyorlar.
Efendimiz ile atalarımızın bu sözlerinin ışığında konumuza baktığımızda Aksaray ilinde 33 yıllık geçmiş ile günümüzde çok çok istisnanı dışında kalan Mülki ile Mahalli amir ile Meslek Odası ve STK yetkililerinde vefa olup olmadığının takdirini aşağıdaki bilgilerin ışığında sizlerin taktirine bırakıyorum;
AKSARAY VİLAYETİ ŞU ANKİ TÜRKİYENİN PARLAYAN YILDIZI OLMASIYLA BUNUN MADDİ VE MANEVİ ARTILARI 1. VİLAYETLİĞİ GERÇEKLEŞTİRENLERLE 13 YIL SÜREN VİLAYETLİK ESER VE HİZMETLERİDİR!!!
Bugünkü haberimizde de belirtildiği gibi 102. yıl dönümünü idrak ettiğimiz 1. Vilayet ve bu dönemde alınan yatırımlarla kazandırılan eserler olmamış olsaydı bunların hizmetlerinden faydalananlar olmayacaktı.!!!
Dolayısıyla da bu viyateliğin maddi ile manevi getirisini bilenlerin bunlara yeniden kavuşulmasını istemeyecekleri gibi evlatları ve torunlarına da anlatamayacakları için yeni nesil ilçeliği kanıksayacağından 56 yıl süren 2. İlçelik esaretinden sürekli olarak kurtulma çalışmaları asla olmayacaktı.
Yani Aksaray şu anda vilayet olarak Türkiye’nin Parlayan yıldızıysa bu muazzam gelişmeleri ve bunların maddi ile manevi artılarına kavuşulduysa bu 13 Ekim 1920- 1 Haziran 1933 arasındaki 13 yıllık 1. Vilayetliğin eseredir:” dediler.
AKSARAY’IN ÇOK ÇOK İSTİSNA MÜLKİ İLE MAHALLİ AMİRLERİ, SİYASİLERİ İLE MESLEK ODALARIYLA S.T.K’LARI İLİMİZİN HAVASINI SOLUMAYI, EKMEĞİNİ YİYİP, SUYUNU İÇMEYİ HAK ETMİYORLAR!!!
Geçtiğimiz 15 Ağustos günü 33. Fiili yıl dönümünü ilk Valinin göreve başlamasıyla idrak edilen 2. vilayetliğin bugün 102. kuruluş yıldönümü olan 1. Vilayetliğin eseridir.
1.Vilayet olmamızın üstünden 33 yıl geçmesine rağmen şu ana kadar görev yapan tüm Valilerin, Belediye başkanlarının, Siyasilerin ,Meslek Odaları ile STK’ların yetkililerinin çok çok istisna dışında kalanları tarafından ortaya konan umursamazlıkla bunlardan şimdiye kadar görev yapanların istisna idışında olanları Aksaray’ın ekmeğini yemeyi, suyunu içmeyi ve havasını solumayı hak ediyorlar mı?!!!
Mülki ve mahalli yönetenlerle Meslek Odaları ve STK’larının Ahde vefalarının olmamasının 1. kanıtı 1. Ve 2. Vilayeti gerçekleştirenlerin isimlerinin başta mahalle, bulvar, cadde ve meydanlarla yapılan eserlere isimlerinin verilmemesi.
Vilayetlik yıldönümlerinde emeği geçenlerin anılmaması, hatta yılda bir defa yapılan Aksaray’ın hayırlı evlatlarıyla sevenlerinin anma programlarına katılmamaları.!!!
ORDU VİLAYETİ VEFASIYLA ZİRVE YAPARKEN AKSARAY ATANMIŞ VE SEÇİLMİŞLERİ SINIFTA KALDILAR
Bizim yaşadığımız vilayetlikten düşürülme ile sıkıntıları yaşamayan bizden sonra il olan Ordu’da 100. yıl dönümünün ilk Mecliste çekilen profesyönel bir belgeselin yanında Valiliğinin ,Belediyenin ,Meslek Odalarının ve Ordulular vakfı tarafından birlikte ve ayrı ayrı amma bir birileri desteklenerek etkinlikler yapılırken bizde ise ilgili ve yetkililer ile Meslek Odaları ile STK yetkililerinin bilgilendirilmelerine rağmen Aksaray’ın 100. Yıl kutlamalarının umursanmaması Aksaray atanmış ve seçilmişleriyle, siyasilerin ve Meslek Odalarıyla STK’larının yediklerini, içtiklerin ve soluduklarını hak edip etmedikleri sorusunun cevabı kamu oyumuzundur.
TARİHİN TEKERRÜR ETMESİNİN ÇARESİ HER ZAMANLA HER ŞARTTA AHDE VEFANIN NIN GEREĞİNİN YAPILIP DEMİRYOLUNUN HİZMETE AÇILMASI,E.90’IN OTOBANDAN EN AZ ŞEKİLDE ETKİLENMESİDİR
Aksaray’a için tarihin yeniden toplam olarak 131 yıl süren iki ilçelik esaretindeki gibi tekerrür etmemesinin ilk ve olmazsa olmaz çaresi her zaman ve her yerde bulundukları makamlarda iki vilayetliğin nimetlerinden faydalanan Mülki ve mahalli amirlerle Siyasiler ve Meslek Odalarıyla STK’ların yetkililerinin ahde vefanın gereğini yaparak isimlerinin eserlerde yaşatılması.
Her vesile ile emeği olanların hayırla anılması ,kendileri adına hayır kurumlarının açılması iken 2. Çaresi ise 1920 de il olduğumuzda ilk defa gündeme gelen Aksaray’ın demiryoluna kavuşturulması isteği ve bu istek için hükümet tarafından 18 yıl 8 ay önce sözü verilen Aksaray-Ulukışla demiryolunun geçen sene 20 Ağustosta yapılan fakat Danıştay tarafından iptal edilen ihalesinin mutlaka seçim öncesi hizmete açılacak şekilde zaman geçirilmeden yapılması.
Can damarımız olan E.90 karayolunun otobandan en az şekilde etkilenmesini sağlayacak 7 Şubat 2017 günkü bakan onaylı tedbirlerin zamanında alınması olmak üzere tarihin tekerrürünü engelleyecek diğer yatırımlarını zamanında alınması dileğiyle Aksaray’ımızın 2. Vilayetliğini mayalayan 1. Vilayetliğin 102 yıl dönüm kutlu olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
YORUMLAR