Mevla’mız izin verirse Perşembe günü Akşam Namazından sonra Yüceler Yücesi Ezel ve Ebettin Yegane ve tartışmasız sahibi, hesap gününün de mutlak ve tek hükümdarı Ulular Ulusu Yaratanımızın yer yüzüne halifeleri olarak gönderdiği biz Âdem oğullarını işledikleri günahlardan kurtararak ve geçmiş günahlarını af ederek yanına tertemiz almak için yarattığı sayısız fırsatlardan birisi olan mübarek Beraat Kandilinin başladığı gece ve ertesi günkü Müslümanların haftalık bayramı olan Cuma günün akşam Namazına kadarda devam edecek ele geçmez nice önemli bir kutlu günüdür.!!!
Ne mutlu bu güzel gece ile gününe ulaşanlara.
SUÇLARDAN BERAAT EDİP ETMEMEK KENDİ ELİMİZDE!!!
Ne mutlu bu günün yüksek maneviyatından faydalanıp geçmiş günahlarından kurtulacak beraat belgesini alıp Cuma sabahı ve günü içinde anasından doğmuş gibi tertemiz ve günahsız girenlere.!!!
Cenabı-ı Mevla’mız yüce kitabımız Kuranı kerimin Zariyat suresinin 56. Ayeti kerimesinde” Ben Cinleri ve İnsanları ancak bana ibadet etsinler diye yarattım.” diye buyuruyor.
Bu Ayeti kerimeden de anlaşılacağı gibi kendisine ibadet etmemiz için bizi yaratan Ulu Mabudumuza daha çok hizmet etme ve bizlerin gelecek bir yılının planlandığı bu gecede bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmemiz dileğiyle sizi Beraat Kandili ile ilgili yaptığım araştırma yazısıyla baş, başa bırakıyorum.
BERAT KANDİLİNİN ANLAMI NEDİR?
"Berat’ın aslı, berâettir.
Berâet kelimesi de "el-berâe" kelimesinin Türkçe ’deki kullanılış şeklidir.
Kelime anlamı ise:” Beri olmak, aklanmak, bir zorluktan kurtarmak, temiz ve suçsuz çıkmak demektir.
Bu mübarek geceye de, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle “Mübarek gece”, günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle “Beraat gecesi” ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de “Rahmet gecesi” gibi adlar verilmiştir.
Hani iş hayatımızda, yıllık bir program çerçevesinde yürütülen ticari faaliyetler, her yıl sonunda, o program esaslarına göre kontrol ve teftiş edilir ya..., Yani; envanter çıkarılır. Kar zarar hesapları yapılır. Kesin hesabın tespitinden sonra da, gelecek yılın programı hazırlanır.
Her yıl tekrar edilen bu kontrol ve tespit işlemleri sayesinde, ekonomik hayatta istikrarlı ve sağlam bir ilerlemenin temini mümkün olur. Değil mi? Bu misalin ışığında; manevi hayatımıza ve faaliyetlerimize de bir bakalım.
Şu dünya; Ahiret hayatının kazanılması için yaratılmış bir “manevi ticaret yeridir.
Atalarımızda” Dünya Ahiretin Tarlasıdır.” demişler.
Bu ticaretle ilgili faaliyetlerin de, yıllık muhasebeye tabi olması gayet tabiidir ve zaruridir.
Bu muhasebenin ind-i İlâhîde ve mânevî alandaki vakti, üç ayların içinde olduğu bildirilmektedir.
Berat Kandili ile başlayıp Kadir Gecesiyle biten bu devrede, bizlerin de yıllık muhasebemizi yapmamız, geleceğimizin programını yeniden gözden geçirmemiz, yeni hedefler belirleyip atılımlar yapmamız ve “bu çetin sınavı mutlaka kazanmamız” için çok çok bereketli kılınmıştır.
İşte Berat gecesi bu nedenle de manevi muhasebemizi yapmamız için, “Bir başlangıç ve karar gecesi” olması nedeniyle çok önemli bir gecedir.
Bu nedenle bu güzel gece Hepimiz için “FIRSAT GECESİ” olmalıdır.
Aslında tüm mübarek geceler, geçmişi muhasebe ederek kendimizi yenileme, geleceğimizi Allah(C.C.)’ın rızası doğrultusunda planlama için çok büyük fırsatlardır.
Yaratıcısını tanımak ve O’na kulluk ve ibadet etmek maksadıyla gönderilen şu aciz insan, imtihan gereği olarak, şeytan, nefis, dünya meşguliyetleri gibi çok ciddi düşman ve tuzaklara maruzdur.
Merhameti sınırsız olan ve gazabını kuşatan yüce Rabbimiz ise şu dünya sınavından başarıyla çıkmamız için, bütün hayatımız boyunca biz insanlara, fırsat üstüne fırsatlar tanımaktadır.
Ta ki bağışlanalım, ta ki azaba müstahak olmayalım.
Ta ki ebedî hayatımızda sevdiklerimizle birlikte olmayı hak edelim.
Bu kadar fırsatlara rağmen, halâ vurdumduymaz davranmak aklıselim sahiplerine yakışmayacağı için, her birimiz bu fırsatları, bu mübarek gün ve geceleri çok iyi değerlendirmek zorundayız.
Bu Rahmet ve bereket deryalarında arınmak, paklanmak, berî olmak ve tertemiz çıkmamız için birbirimizle dua etmek de, Allah (C.C). Resulü efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V)in emri ve müjdesidir.(*)
Bu müjdeye nail olmamız için bu gecenin gündüzünü oruçlu ,gecesini ise İbadetle geçirip en azından akşam, yatsı ve sabah Namazını Camide kılmamız, bol, bol tövbeyi istiğfar ederek, eş dost ve akrabalarımızın, fakir fukaranın, yolda zorda kalanların gönlünü alarak Yüce Yaratanımızı memnun ederek Af beraatıyla sabahlamamız dileğiyle.
Mevla’mız izin verirse Perşembe akşam Namazından sonra İslam alemi olarak ulaşacağımız Beraat Kandilini bu güzel gece ve ertesi günkü Müslümanların hafta bayramı olan Cuma’yı duble kıymetlendiren günden en iyi şekilde faydalanmanız ve faydalanmamız dileğiyle tebrik ediyorum.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
(*) Bu yazımı hazırlarken İnternette Anonimleşen bilgilerden faydalandım. Emeği olanlardan Allah(c.c.) razı olsun. Ali Genç.
YORUMLAR