Arkeolojik kazılardan elde edilen bilgilere göre yeryüzündeki maddi ve manevi ilimlerin gelişmesine sebep olan bir çok ilkler ve teklerin merkezi olan Aksaray’ın bu ilklerinden biriside hiç kuşkusuz şu anda yeryüzünde ekmek yapımında kullanılan Buğday ve diğer hububat çeşitlerinin tarihte ilik defa Aksaray’da ekilip biçilmesidir.
“BÜTÜN DÜNYA AKSARAYIN EKMEĞİNİ YİYOR!!!” DİYEN BİRİSİ KESİNLİKLE DOĞRUYU SÖYLEMİŞTİR!!!
Bu nedenle” Yer yüzündeki herkes Aksaray’ın ekmeğini yiyor!!” denilse söylenen kesinlikle doğru olur.” Olabileceği gibi Aksaray’ın bilinenlerinin sahip olduklarının yanında bir Aysberg(Buz Dağı)’in değil, onlarca hatta yüzlerce Aysberg ’in bir tanesinin bile görünen kısmı kadar bile değildir!” desem de/denilse de abartılmış olunmaz!!!
Aksaray’ın sahip olduğu halde bilinmeyen binlerce değerinden biriside hiç kuşkusuzu tüm Anadolu ile Balkanlar, Orta doğuyla Kafkaslarda bilinen ünlü Halk Ozanı Karaoğlan’dır!!!
TARİHÇİ İBRAHİM HAKKI KONYALI” KARACOĞLAN AKSARAYLIDIR” DİYOR
Hali hazırda Aksaray’ı anlatan en geniş kapsamlı olan ve ilimiz genelinde adeta nakış işler gibi yıllarca sahada yapılan uzun araştırmalar ile yine Türkiye’deki onlarca Kütüphane ,arşiv ve müzede yapılan araştırmalardan sonra 1973 yılında tarihçi merhum İbrahim Hakkı Konyalı tarafından yayınlanan “Abideleri ve Kitabeleriyle Aksaray Tarihi” isimli 3 ciltten oluşan kitabında bu konuda bilgi veriliyor.
Merhum Konyalı kitabının Aksaray’a bağlı Köylerin tanıtıldığı 2. Cildin 2019. Sayfasında Hasandağı yöremizdeki Karkın Köyü anlatılırken
Yine aynı kitabın 3. Cildinde Hasan dağı yöresi tanıtılırken bu Cildin 3037.Sayfasında Karacaoğlan’ın Karkın’lı olduğu konusunda bilgi verildikten sonra bu bilginin tescili içinde Ozanın Hasan dağı ile ilgili iki şiirini koymuş.
DOĞUP BÜYÜDÜĞÜ BÖLGE OLAN HASANDAĞI ŞİİRİ NİN YANINDA KARACAOĞLAN’IN BAĞDAT FATİHİ GENÇ OSMAN’LA İLGİLİ DESTAN YAZMASIDA HEMŞERİMİZ OLDUĞUNUN İKİNCİ ÖNEMLİ KANITIDIR!
Karacaoğlan’ın Aksaraylı ve Aksaray’ın Kargın köyünden olduğunu belirttiği bilgilerinin yanında Ozanın Hasandağını anlatan şiiriyle de merhum Tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı tarafından onun bu toprakların evladı olduğunu pekiştiriyor.
Bende bu konuda yaptığım beyin Jimnastiğiyle yaptığım araştırmalardan merhum Ozanın Bağdat Fatihi Genç Osman’ımızla ilgili destanı ve bunun dışında böyle bir destanının olmaması da kendisinin Aksaraylı olduğunun bir su götürmez diğer kanıtıdır.
Başta ilimizin dinamik Valisi Ali Mantı bey olmak üzere Aksaray’ın ekmeğini yiyip suyunu içen tüm atanmış ve seçilmişlerin önce aldıkları, çoluk çocuklarına yedirdikleri maaşlarını eskilerin tabiriyle yağa bala verecek kadar hele şekilde kazanabilmeleri için ilimizle ilgili dile getirilenlerin tamamının gereğinin yerinde ve zamanında yapılması çerçevesinde bizim Karacaoğlan’ımızın da diğer bize ait olanlar gibi öncelikle ilimiz kamuoyu tarafından bilinmesinin sağlanması.
Ardından ise tüm aleme bu değerlerimizin su götürmez şekilde bize ait olduklarının sağlanması için akla gelebilen tüm meşru kanallar ve bunun için tüm maddi ve manevi kaynaklarla kullanılarak yapılacak araştırmalar sonucunda merhumun aidiyeti konusundaki şüphenin bizim lehimize çevirtilmesinin sağlanması dileğiyle.
Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.
YORUMLAR