Başlıktaki soruyu aklı izanı hele ,hele de vicdanı olan ve yapıp yapmadıklarından Rabbimizin yüce kitabının Zilzila suresinde belirttiği gibi mutlaka dünya ile ahirette sorguya çekilecekleri gerçeğini ve bu çerçevede emek verenlere vefa göstermeyenlerinde asla ve asla vefa görmeyecekleri gerçeği.
Bu İlahi bilgi ışığında ellerinde makam ve mevki varken Hakkın emrinin gereğini yapmayanların kendilerinin geleceklerini karartmakla kalmayarak yaptıkları olumlu fiilin başta evlatları olmak üzere nice nesillerinin de artı olarak aksedeceği, aksi durumdaki olumsuzluklarının sıkıntılarını kendileri çekeceği gibi nesillerinde olumsuzluğun aksedeceğini de asla ve asla unutmamalı!!!
SEÇİLMİŞLERLE ATANMIŞLAR İLİMİZİN MUTLU İSTİKBALİYLE KENDİ DÜNYAYLA AHİRETLERİNE, HATTA EVLATLARININ İTİBARLARINIDA BULUNDUKLARI MAKAMA İTİBAR KATANINDA VİLAYET NİMETİ OLDUĞUNU ASLA UNUTMAMALI!!!
TRT’nin merhum spikerlerinden Mesut Mertcan tarafından Türkiye genelde temizlik kampanyası başlatmıştı.
Kampanyaya katılan yerlerin bu çalışmaları o zamanlar tek kanallı olan TRT’de yapılan haberler duyuruluyordu
Bizde Aksaray Belediyesi olarak bu kampanya katılmak için gerekli hazırlığımızı yaptık.
Dönemin atanmış Belediye başkanı olan Kaymakam merhum Güner Orbay’ın tam desteğiyle hazırlık çalışmaların sürdürürken kampanyanın ürütücü olarak merhum Mesut Mertcan ı arayarak kendimi tanıttıktan sonra bizimde kendisinin kampanyasına destek verdiğimizi ve gerekli hazırlıkları yaptığımız belirterek kampanyanın başlayacağı gün davet ettim.
NÜFUSUMUZ 31 İLİN MERKEZ İLÇESİNDEN FAZLA OLMASINA,YÜZÖLÇÜMÜMÜZDE AYNI ŞEKİLDE 31 İLDEN BÜYÜK OLMASINA RAĞMEN MESUT MERTCAN İLÇE OLMAMIZ NEDENİYLE KAMPANYAYA KATILMAMIZI KABUL ETMEDİ!!!
Merhum nüfusumuzun ve yüzölçümümüz 31 ilin merkez ilçesinin geride bırakmamıza rağmen ilçe olduğumuz için bu kampanyaya katılamayacağımız belirtti.
Aksaray’ın il olmasını sağlayan 3578 sayılı kanunun resmi gazetede yayınlanarak çıkartılan kanunun yürürlüğe girmesinin 35. yıldönümünde şehrimizin mahalli radyosu Kent FM’de Lokman Gümüşsoy ile yaptığımız programda ’da belirttiğim gibi yukardaki kampanyaya 1981’de Aksaray’ın şehir nüfusu ve ilçe yüz ölçümü başta o zaman bağlı bulunduğumuz Niğde ile olmak üzere Nevşehir, Kırşehir, Yozgat illerinden daha fazla olmasına rağmen kabul edilmedik.
31 İLDEN BÜYÜK OLSAKTA “İLÇE’YE GÖZ DOKTORU ATANDI, İLÇEYE ANADOLU LİSESİ AÇILDI” HABERİ İLÇELİĞİN İTİBARININ YERLERDEKİ DURUMUNUN NET VE KESİN SAYISIZ SOMUT KANITINDAN SADECE İKİSİYDİ !!!
İlçeliğin kamu oyundaki ve kamu otoritesi ile büyük şehirlerden itibarsızlığının yani küçük görülmesinin bir başka örneği ise o dönemde Niğde il temsilcisi olduğum Günaydın gazetesinde yaptığım iki haberdir.
Hemşerimiz Göz Doktoru Gündüz Güven Aksaray Devlet hastanesine atanmıştı.
Merhum atanmasını ”Aksaray Devlet Hastanesine Göz Doktoru” atandı başlığıyla haber yaptım.
Bu başlıkla gönderdiğim haberim ilçeye göz doktorunun atanmasının bir lütuf olduğu inancıyla başlık değiştirilerek” İlçeye Göz Doktoru Atandı” şeklinde yayınlandı.
Yine memleketimizin hayırlı iş insanlarından Hazım Kulak Anadolu Lisesi binasını yaptırmıştı.
Okul eğitime açıldığında ”Aksaray’a Anadolu Lisesi Açıldı” başlığıyla haber yazdım.
Günaydın gazetesi yine aynı şekilde ilçe olmanın ne kadar itibarsız olduğunu belirten ”İlçe’ ye Anadolu Lisesi” başlığıyla yayınladı.
İLÇELİĞİN DEZ AVANTAJI VE İTİBAIRNIN OLMADIĞININ BAŞKA KANITI 1977-78 EĞİTİM YILI BAŞLARKEN 81 OKULUN KAPISINI AÇACAK ÖĞRETMEN YOKKEN, VİLAYETTEKİ MERKEZ OKULUNDE YEDEKTE BEKLEYEN 125 ÖĞRETMENDİR!
Gazetecilik mesleğime başlamamın ikinci yılında yani 1977-78 eğitim ve öğretim yılı başladığında başta Eskil ve Altınkaya(Çardak)ın yaylaları olmak üzere Aksaray ilçesi genelindeki 81 okul öğretmen olmadığı için açılamamıştı.
Aksaray’ın efsane Mülkiyelisi, Vali Aydoğdu ya kadar yer doldurulamayan Kaymakam merhum Yüksel Özden ve ilik Öğretim müdürü, daha sonra Milli eğitim şube müdürlüğü ve Yeşilova Belediye başkanlığı yapan İl Genel Meclisimizin ilk seçilen başkanı merhum İsmail Baysal tarafından kurulan bir komisyonla lise mezunlarından vekil öğreten atanarak bu vekillerin kapılı okulların kapısını açmaları sağlandı.
Eğitim öğretim yılının başlamasından birkaç gün sonra İl temsilcisi olduğum Günaydın gazetesi adına Niğde’ye gittiğimde burada ”Merkez Okulu” isimli bir kurumun olduğunu burada Öğretmen Okulundan mezun olan Niğde merkez ve Bor ilçesi ile yakınlardaki her hangi bir okulda her hangi bir sebeple gelmeyen öğretmenin yerine derse gidecek 125 öğretmenin bulunduğun öğrendim.
İLÇELİK OLUMSUZLUKLARININ BİR ÖRNEĞİDE İLİN MERKEZ İLÇESİNİ VE DİĞER İLÇELERİNİN KÖYLERİNDEN ELEKTİRİKSİZ, YOLSUZ SUSUZ YER KALMAZKEN, AKSARAY VE ORTAKÖYDE BU ORANIN %50-60 LARDA OLMASIDIR!
Niğde ilinin merkez içesi Bor, Çamardı ve Ulukışla nın köylerinin tamamının yollar asfaltlı, elektriğe ve içme suyuna sahipken Aksaray ile Ortaköy ün köylerinde bu oran ilin köylerine göre çok düşüktü.
İlçelikte bu konuda çekilen sıkıntılarda vilayetlik nimetinin avantajıyla kısa bir zamanda bertaraf edildi.
Verdiğim bu üç örnekte görüleceği gibi ilçenin ilçeliğin ne kadar itibarsız olduğu ,günümüz Aksaray’ının geldiği yerin ve şehrimizin atanmış ve seçilmişlerinin merkezi hükümet ve Türkiye kamuoyu tarafından gösterilen itibarın vilayetlik nimeti olduğunun bilincinin tamamın en kılcal damarlarına kadar işlenmesi.
AKSARAY VALİSİ ,BELEDİYE BAŞKANI. VEKİLLERİ,MESLEK ODALARI VE STK’LARI,SANAYİCİ VE ESNAFLARI ARTILARININ VİLAYETİN ESERİ OLUDĞU BİLİNCİYLE GERÇEKLEŞTİRENLERE KARŞI VEFASIZLIK YAPMAYARAK DUALARINI YOLLAMALI!
Bununla oluşacak bilinle tüm atanmış ve seçilmişlerle Meslek odaları ve STK’ları ile tacirlerinin yani ticaret yapanların vilayetilğin ticaretlerine kattığı artıyı bilmeleri.
Bu bilinçle bu nimeti gerçekleştirenlere her zaman ve her vesileyle ilimizin şu anki mevcut tüm atanmış ve seçilmişleriyle Meslek Odaları ile STK larıyla ticaret erbabı tarafından gerekli saygıyı hürmeti ve itibarı göstermeleri.
Artı kazançlarının belli oranın bunu sağlayanların hayrına ihtiyaç sahipleri ve dini kurumlarla hayır kurumlarına vermeleri.
Vilayetlik nimetiyle mevkii ve makamlarına kattığı bilinçle bu makam sahipler ininde vefat edenlerin isimlerini her yerde yaşatmaları, vilayetlik nimeti olan artılarla oluşan kurumların temel atma ile açılışlarında buna sebep olanların isimlerinin yapılacak dualarda anılmalı.
VİLAYETLİK NİMETİNDEN FAYDALANIP AHDE VEFANIN GEREĞİNİ YAPMAYANLAR NANKÖRDÜR. NANKÖRLÜK YAPANLARIN İSE KİMSEDEN BİR ŞEY BEKLEME HAKKI OLMADIĞI BİLİNCİYLE İSTİKBAL İÇİN VEFA GÖSTERMELİ!!!
Bunu yapmayanların ise nankör olacağı, nankörlük yapanların başkasından vefa beklemeyeceği beklese de bunun karşılığını alamayacağı sayısız somut gerçeğini dileğiyle İnşallah Çarşamba günü ’de konuyu makamları ele alarak vilayetlik nimeti olmasaydı şu anki durumun ne olabileceğini net olarak yazacağım.
İlimizin mutlu istikbalinin oluşması için tüm atanmışlarla seçilmişlerin, Meslek Odaları ile STK yetkililerinin kendileri ve evlatlarının mutlu istikbali maksadıyla takip etmeleri dileğiyle.
Rabbim yar ve yardımımız olsun.
YORUMLAR