Bu konuda 18.07.2019 Perşembe günü ” TANINMAMIZ İÇİN MUMYALARIMIZDAN DA EN İYİ ŞEKİLDE FAYDALANMAYI VALİ MANTI SAĞLASIN!” başlığı altında 09.11.2016 Çarşamba günkü yazımı da ilgi tutarak “TANINMA VE TURİZMİN DİNAMOSI “MUMYALAR!” Başlığı altında;
“Aksaray’ın hem tanınmak hem de yerli ve yabancı turist sayısını arttırmak için turist sayısını belli bir yere getirmiş ,bunları barındıracak yatak sayısı ise bizim on katımız hatta daha fazla seviye getirmiş olan komşumuz kardeş Nevşehir ve kardeş Konya ile yarışmaya enerji harcanması yerine ilimizin kendine özgü olan ve bu komşularımıza göre olan artılarımız değerlendirmeli!!!
Çevre ve komşu ile kardeş vilayetlerde olmayan onlarca artımızdan biriside hiç şüphesiz mumyalarımızdır.
Aksaray gerçekten de sadece Ihlara Vadisinden çıkartılan zamanında Niğde Müzesine kaldırılan Sarı Rahibe Mumyası da alınabilirse ilimiz müzesindeki mevcut insan ve kedi mumyasının yanına başkaca mumyalar konulabilir.
Hatta mevcut mumyaların yanına Ihlara Vadisi ile o bölge ve ilimiz genelinde yapılacak araştırmayla tarihi eser kaçakçıları yerine resmi makamlar tarafından usulüne uygun yapılacak kazılarla Ihlara Vadisi veya ilimiz genelindeki o dönemlerde mumyalanarak gömülen mezarlarda gerçekleşecek ilmi kazılarla çıkartılacaklarla Mısırdaki gibi sadece bu mumyaların sergileneceği bir “Aksaray Mumya Müzesi” kurulabilir.
MELEKLER VADİSİ!!!
Gazeteciliğe başladığımız 1976’dan itibaren ilimiz genelinde çoğu o denemin mülki ve mahalli idarecileri olan Yüksel Özden ve Güner Orbay’ın katkısıyla gerçekleştirdiğimiz tanıma ve tanıtma çabalarımız o günden bu yana aralıksız olarak devam etti.
Bu can bu tende oldukça da evvel Allah(C.C.)’ın izni ile tanıma ve tanıtma çabamızda aralıksız olarak sürecek.
Bu çalışmalarımızın 2. yılında 1977’de Ihlara Kasabası merkezine giden yoldan vadiye dönerken “Ihlara Vadisi” yazan tabelanın arkasındaki bir yazı dikkatim çekti.
Burada Ihlara Vadisi için ”Melekler Vadisi” ibaresi vardı.
YAĞMUR YAĞMASI İÇİN KÖYLÜLER TARAFINDAN ONLARCA MUMYA MELENDİZ ÇAYINA BIRAKILMIŞ!!
Ihlara Vadisinden çıkartıldıktan sonra satılacakken yakalanıp Niğde Müzesinde sergilenmeye başlanan “Sarı Rahibe” mumyasının ziyaretçi akına uğradığı günlerde Ihlara’da görüştüğümüz vatandaşlarımız bunların böylesine kıymetli olduğunu bilmediklerini belirttiler.
Köylüler samimiyetimizi görünce ”Eskiden beri yağmur yağması için vadide bulunan bu mumyalar çıkartılıp ırmağa atılıyordu. ”dediler.
Bu kısa bilgiler ışığında gerekenlerin yapılarak mumyaların tanınma ve turizmimizde dinamomuz olması için gerekenlerin yapılması dileğiyle.” diye dile getirmiştim.
2016 yılının Kasım ayının 9’una kadar dile getirilenlerle ilgili gerekenin yapılmaması üzerine Vali Ali Mantıya hitaben ”Şimdiye kadar gereği yapılmayan bu kıymet biçilmeyen çevre illere göre ilimizin artısı olan mumyalarımızın da tanıtılması.”
Bu tanıtımla yerli ve yabancı maksimum sayıda turistin Ihlaraya çekilmesinin de ayrıca yapılacak ilmi bir araştırmayla bulunacak mumyaların konacağı bir müzenin kurulmasının Vali Ali Mantı Beye nasip olması dileğini dile getirdim.
2016’dan Vali Ali Mantı Beye ve ona da nasip olmayanın gereğinin yapılmasıyla getireceği getirileriyle ilimiz turizmi ve tanıtımına katacağı artıların mutlaka göz önüne alınması.
Bunun gerçekleştirilebilmesi içinde göreve başladığı haziran ayından itibaren birimizin bin olması için 7/24 esasına birimizin bin edilmesini motive ettiği arkadaşlarıyla sağlamaya çalışa Vali Hamza Aydoğdu’ya nasip olması dileğiyle.
Rabbim yar ve Yardımcımız Olsun.
YORUMLAR