Bedeni ibadetimizin başında gelen 11 ayın sultanı Ramazanı Şerifin bu seneki son günü olan Çarşamba’ya denk gelen Arife orucunun iftarıyla tamamlayarak Mevla’mızdan bizi gelecek seneki Ramazan ayına ve dolayısıyla kendisinin rızası için tutacağımız Ramazan orucuna kavuşturması niyazıyla dün Bayrama kavuştuk.
Atalarına ecdatlarına rahmet olası din kardeşlerimizden bu güzel ayın gündüzünü Rabbimizin emri olduğu için oruçla gecesini ise pandemi nedeniyle Camilerde olmasa da evlerde eda edilen Teravih ve diğer ibadetlerle ve sahurla geçirdiğimiz Ramazan dün bitse de ömrümüz devam ettikçe son nefesimizi vermemize kadar dinimizi ibadetleri ile yasak e sevapları İlahi emirle devam etmektedir.
Yani orucun bitmesiyle gelecek seneki oruca kadar ne dinimizin emirleri olan ibadetler tatile giriyor!!!
Nede bizlerin hayatı ibadet yönünden tatile giriyor.!!!
KURANDA ALLAH(C.C.)”SANA ÖLÜM GELİNCEYE KADAR RABBİNE İBADET ET”DİYE BUYURUYOR!
Rabbimiz orta başlığa aldığım bu konuda Yüce Kitabımız Hz. Kuranın Hıcr suresinin 99. Ayeti kerimesinde “Sana yakîn (ölüm) gelinceye kadar Rabbine ibadet et.” Diye buyuruyor.
Daha önce “Mücâhede” bahsinde de geçen bu ayetteki yakînden maksat ölümdür.
Bazılarının zannettiği gibi yakîn, kesin bilgi veya kendince gerçeğe erme değildir.
Çünkü bunlar sübjektif ve nefsî değerlendirmelerdir.
Yine Bu konuda Meryem Suresinin 31 ayeti kerimesinde “Sağ olduğum sürece bana Namaz kılmayı, zekat vermeyi emretti” buyurulmuştur.
İnsanın aklı ve idraki yerinde olduğu sürece, Namaz ve diğer ibadetleri yapması kişinin üzerine ömür boyu farzdır.!!!
Peygamber Efendimiz ’in, sahabelerinden Hz. İmrân İbni Husayn’a(R.A.), Efendimizden Namaz konusunda rivayet ettiği Hadisi şerifte “Ayakta Namaz kıl, güç yetiremezsen oturarak kıl, ona da gücün yetmezse yattığın yerde kıl” (Buhârî, Taksîrü’s-salât 17) tavsiyesinde bulunmuştur.
Bunun aksini iddia etmek, ibadetin ölünceye kadar devam etmeyeceğine inanmak sapıklık ve cehâlettir.
Peygamberler, insanlar arasından Allah’ın seçtiği, kendisine en yakın kullarıdır.
Allah’ı en iyi bilip tanıyanlar da onlardır.
Bununla beraber, bütün Peygamberler, son nefeslerine kadar, Allah’a ibadetten geri kalmamışlar, ümmetlerine de bunu öğretmişlerdir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)’de başlanılan bir ibadetin veya hayırlı bir işin devamlı olmasını tavsiye ederdi.
Bu sebeple, sürekli kılınamayacak kadar çok ibadet ve amellerin yüklenilmemesini öğütlemiştir.
Çünkü o, az da olsa, sürekli olan ibadet ve taatlerin Allah katında daha sevimli ve makbul olduğunu sahabeye sıkça hatırlatırdı.
Tüm din kardeşlerimin Ramazan boyunca yaptıkları ve ilave ettikleri ibadetlerine Bayramda ve Bayramdan sonrada devam etmeleri ve bunların sevaplarından kana, kana faydalanmaları dileğiyle.
Cumamız mübarek olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
(*) Bu günkü yazımı için “https://www.islamdahayat.com/riyaz/ibadeti%20surekli%20yapmak.html”dan faydalandım hem de özellikle Ayet ve hadisler kısmını alıntı yaptım. Emeği geçenlerden Mevla’mızın razı olmasını niyaz ediyorum. Ali Genç.
YORUMLAR