-
ALİ GENÇ

ALİ GENÇ


TARİHİ ÖNCE UZMANINA ANLATTIRAN, ARDINDAN UYGULAMALI YAŞATAN FESTİVAL!

24 Eylül 2018 - 07:14

Daha önce bizzat yerinde göremesem de belgeseller ile bu konuyu anlatan haberlerde görmüştüm.

  Haberler ve belgesellerde gördüklerim Amerika Kıtasında Kızılderililerin bölgeleri ile Afrika’daki turistik turlara katılanlara bu yerlilerin kendi bölgelerinde tarihlerini gösteren yapılar, totemler ile ziyaret esnasında bu Amerika ve Afrika yerlileri tarafından tarihlerinden kesitlerin ortaya konduğu kısa tiyatrolu skeç vari sahnelerdi.

 AKSARAYIN GEÇMİŞİ ÖNCE İŞİNİN UZMANI TARİHÇİLER TARAFINDAN ZİNCİRİYE MEDRESESİNDE ANLATILDI SONRADA KILIÇARSLAN PARKINDA ANLATILANLAR ÜÇ BOYUTLU OLARAK SERGİLENDİ!

    Malazgirt ve Erzurum’dan sonra Anadolu’daki üçüncüsü olduğu açıklanan 2.Kılıçarslan temalı Ihlara Kültür ve Spor Festivalinde önce 1. Gün(17.Eylül 2018 Pazartesi) Aksaray’ı Melikliğinden(Şehzadeliğinden) itibaren seven burada Sultan oluncaya kadar görev yapan.

    Sultan olduktan sonra ise bu çok sevdiği ve Melikliğini geçirdiği yeri yazlık ve askeri başkent yaparak A’dan, Z’ye yeniden hanlar, hamamlar, yollar, köprüler ve kervansaraylarla diğer ihtiyaç olan resmi sivil ve askeri binalarla donatarak  imar edip  mührünü Alayhan Kervansarayının taç kapısındaki taşa vuran.(Belediyenin yeni logosu ve il özel idare ile Aksaray gazeteciler cemiyetinin logosundaki çift başlı arslanlar)

    Son nefesini de bu çok sevdiği Aksaray surları dibinde Hakka teslim eden Sultan 2. Kılıçarslan’ın hayatı ve hizmetleri Selçuklu tarihi konusundaki otorite tarihçi Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi öğretim görevlilerinden Doçent Nevzat Topal tarafından Zinciriye Medresesinde anlatıldı.

   2.Gün Profesör Dr. Haşim Şahin tarafından Aksaray’ın manevi mühürlerinden alimlerin kutupların dan Somuncu Baba ve Şeyh Cemalettini Aksaray’i hazretleri anlatıldı.

    3.Gün Osmanlı ve özelliklede Osmanlı dönemi Konya ve Aksaray’ı konusunda uzman olan Osmanlının Yükselme döneminin başarılarının perde arkasındaki kahramanları olan Aksaraylı iki amca oğlu Yavuz Sultan Selim ve oğlu Kanuni Sultan Selim'e veziriazamlık yapan Piri Mehmet Paşa ve bu iki padişahın ardından  2. Selime’de Şeyhül İslamlık yapan  Zembilli Ali Cemali ile dedeleri Şeyh Cemalettini  Aksarayiyi konu alan kitaplarında yazarı olan Konya Karatay üniversitesi Öğretim Görevlisi Profesör Yusuf Küçükdağ tarafından akıcı bir dille o döneme vurulan Aksaray mührü anlatıldı.

    4.Gün ise Zinciriye medresesinde Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi  Öğretim görevlisi Profesör Ziya Avşar tarafından Somuncu babanın oğlu Yusuf Hakiki Baba tarafından ihtiyat diliyle yazılan Muhabbetnamesiyle  ilgili büyük ilgi gören konuşmayı önce katılımcılar ve Yusuf Hakiki Babanın torunlarına, ardından ise daha derinlemesine Hakiki Babanın hayatını bilen ve sevenlere gecenin ilerleyen saatlerine kadar anlatıldı.

CUMA GÜNÜ KILIÇARSLAN PARKINDA SELÇUKLU VE OSMANLI TARİHİ İLE SANATLARI CANLANDI!

   Cuma günü ise Belediye önünden protokol  üyeleri kortej halinde Kılıçarslan Parkına kadar yürüdüler.

   Burada Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, 2. Kılıçarslan´ın mührünü vurduğu ömrünün çoğunu geçirdiği ve son nefesini de surlarının dibinde Hakka teslim ettiği Aksaray´da Türkiye´de üçüncüsü olan Ihlara Kültür ve Spor festivalini başlattı.

   Parkın girişine hazırlanan Festivalin kapısının açılış kurdelesi Milletvekili Cengiz Aydoğdu, Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, AK Parti İl Başkanı Hüseyin Altınsoy, Merkez İlçe Başkanı Hamza Aktürk, Kadın Kolları Başkanı Ferhan Polat, Gençlik Kolları Başkanı Mehmet Emin Kılıç, Emniyet Müdürü Ali Karabağ, Milli Eğitim Müdürü H. Ömer Kartal, Turizm Müdürü Mustafa Doğan ile diğer il birim amirleri.

      Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, Dünya Etnospor konfederasyonu yöneticileri, Okçular Vakfı Yöneticileri katılımı ile büyük bir coşku ile kesildi. Ayrıca kurdele kesimi sırasında Eski Türklerde şenliğe başlarken çalınan kös davullarda açılışa eşlik etti.

     Protokol üyeleri, açılışın hemen ardından festival alanında kurulan otağ, çadır ve stantları tek, tek ziyaret ettiler.

     20 Bin metrekarelik alana kurulan üzerinde kurulan en büyüğü Sultan 2. Kılıçarslanın Otağı ve Piri Mehmet Paşanın otağı olmak üzere diğer bir çok çadır ve o dönemin sanatlarının uygulamalı olarak sergilendiği dönemin asker ve sivil ile devlet adamlarının kıyafetlerini giyen mankenlerin bulunduğu etkinliklere gelen vatandaşlar mars, mangala, atlı okçuluk, cirit, güreş müsabakaları ve geleneksel oyunları ilgiyle seyrettiler.

   Burada dileyen vatandaşlar okçuluk standına ok atarken, dileyenler ata binerek hem o dönemi bizzat gördüler, hem de dileyenler ise cirit oyunlarını seyrederek o dönemi görerek yaşadılar.

   Cumartesi günü ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Dünya Etnospor Konfederasyonu başkanı Bilal Erdoğan festivale katılarak hem  konuşma yaptı hem de yapılan başarılı tarihin canlandırılmasını takdirle gezdi.

GELECEK FESTİVAL GELİŞTİRİLEREK 15 AĞUSTOS 2019’DA GURBETÇİLERİMİZ İLİMİZDEN AYRILMADAN YAPILSIN!

    Geçmişin insanlarımıza daha çok anlatılması ve anlatılanların daha iyi görseller ve uygulamalarla canlandırılması dileğiyle bu güzel hizmeti gerçekleştirilmesini sağlayan başta Belediye Başkanı Yazgı olmak üzere emeği geçen herkese tebrik ve teşekkürlerini şahsım ve hemşerilerim adına iletiyor gelecek yılın festivalinin ise daha gurbetçiler ayrılmadan ve özellikle de  ilk Valimiz merhum  Rıdvan Yenişenin göreve başlamasıyla fiilen Vilayet olmamızın 30.yılının idrak edileceği 15 Ağustos’ta başlatılması dileğiyle..

   Rabbim Yar ve Yardımcımız Olsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar