-
ALİ GENÇ

ALİ GENÇ


VADİNİN GÜZELLİĞİNİ GÖLGELEYEN FIRSATÇILIK LA,YERLİNİN ZİYARETİNİ ENGELLEYEN GİRİŞ ÜCRETİ!

25 Eylül 2019 - 08:03

 Çarşamba’dan devam!!!

  Yılın 9 ayının her günü binlerce, diğer aylarda ise  her gün yüzlerce yabancı ve geneli turlarla gelen yerli turistlerle devede kulak misali de olsa Aksaraylılar tarafından ziyaret edilen yeryüzünün tarihle tabiatın kucak, kucağa olduğu en uzun vadisi olan Ihlara vadisi hem ilimiz hem de ülkemiz turizminin yüz akı!

  Bu gün2. Bölümünü bilgilerinize sunduğum bu konudaki yazının ilk bölümünde 1. konu olan Vadinin cazibesini arttıran ülkemiz geneli ile civar iller ve Aksaray’dan her gün yüzlerce kişinin şifalı sularında derman aradıkları Ihlara Termali yazdım.

   Bu gün ise ilimiz turizminin yanında ülkemiz turizminin de yüz aklarından olan görenleri kendisine hayran bıraktıran Ihlara Vadisini ve bu vadimizi bulduğu akılcı yöntemle daha çok yerinin keşfedilmesinin sağlanması ve bu fikri geliştirip uygulayanın başarısını.

   Bu değer biçilemeyecek hazinemiz olan güzelliklerin Vadi giriş ücretinin yüksekliği nedeniyle Aksaraylılar ile misafirleri tarafından yeteri şekilde ziyaret edilememesiyle vadi içindeki fiyat fırsatçılar nedeniyle bu güzelliklerin nasıl gölgelendirildiğiyle bu fırsatçılığa geçit verilmemesi için kamu idaresi tarafından bu konuda gösterilen hassasiyeti yazacağım.

 Yazımızın konusuna geçmeden 1977 yılından başlanarak Vadinin şu anki cazibe merkezi haline getirilmesinin bilgisi ışığına konuya bakılırsa hem sağlanan başarı, hem de bunun olumsuzluklarla kaybedilmesi halinde uğranacak zararın daha iyi bilineceği kanaatindeyim.!!!

YÜZLERCE YIL“MELEKLER, MUMYALAR VE BELSIRMA”İSİMLERİYLE ANILAN VADİ KAYMAKAM YÜKSEL ÖZDEN VE TURİZM MÜDÜRÜ ABDULLAH KARAKAYA İLE MEDYANIN SAMİMİ ÇABALARIYLA TANINDI!

   Daha önce onlar hatta yüzlerce yıl isminin Melekler Vadisi olduğunu Yetmişli yıllarda Ihlara beldesi girişinin ana yolundan Vadiyi gösteren levhanın arka yüzündeki ibarede belirtilirken, yine Ihlara ve bölge insanları tarafından ise “ Mumyalar Vadisi” olarak bilinen yerin o zamanki ismi Fransızca, İngilizce ve Türkçe Turizm broşürlerindeki ismi  ise” Belisırma Vadisi” olarak geçiyordu.

   O zamanlar yıllık ortalama olarak 1000 civarında turist tarafından ziyaret  merhum durmuş dayı ile  yardımcısı bir müze bekçisi tarafından korunan vadi 30 yıldır yeri doldurulamayan Mülkiyeli  merhum Kaymakam Yüksel Özden ve Turizm Müdürü Abdullah Karakaya’nın samimi çabası.

   Can dostum kardeşim ve meslektaşım merhum Çapan Tekeli’nin Hürriyet ve Hürriyeti yayınlayan grubun yayınlarında,  benim  Günaydın gazetesi ve bu gazeteyi yayınlayan Veb Ofset grubunun yayınlarında bu konuda yayınlattığımız  onlarca haberimizle Hürriyetin  2. muhabiri merhum Ahmet Öztürk ile  kendi adına Tercümanın, eşi Türkan abla adına  ise Milliyet gazetelerinde Mustafa Doğruer ağabeyin de yayınlattıkları haberle 1977 yılında TRT’nin ilgisini çekmemizle Abdullah Karakaya’nın rehberliğinde Vadiyle ilgili olarak çekilen bu ilk uzunca bir prağramın yayınlanmasının ardında gelen yerli ve yabancı turist sayısı ertesi sene olan 1978 yılında 250 misli artarak çeyrek milyonu buldu.

KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ MUSTAFA DOĞAN VE EKİBİNİN SAMİMİ ÇABASIYLA TURİSTLERİN VADİYİ KÖŞE BUCAK KEŞFETMESİYLE YORULARAK VADİ İÇİNDE HARCAMA YAPMASIDA SAĞLANDI!

  Kaymakam Yüksel Özden ile Turizm Müdürü Abdullah Karakaya’nın samimi çabalarıyla attıkları temellerin onlardan sonrakilerin karınca kararınca verdikleri emeklerle belirli yere gelmesine rağmen genel olarak turistlerin Yılanlı kiliseden öteye geçmeleri sağlanamamıştı.!!!

    Özellikle düşme tehlikesi olan taşların çeliklerle sabitlenmeleri, merdivenlerin yenilenmesiyle gişelerden başlanarak bilgi levhalarının arttırılması, Belisırma köyüne kadar isteyenlerin rahatlıkla yürüyebilmeleri için Vadinin orijinalliğinden taviz verilmeden gerekli patika düzenlemelerinin İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ile ekibi tarafından gerçekleştirilmesiyle bir taşla birkaç kuşun birden vurulması sağlandı.

    Yapılan bu  yerli ve yabancı turistler tarafından Yılanlı kiliseden sonrası  bilinmeyen vadinin girişten itibaren sol tarafının köşe bucak tanınması, karşısının da görülmesi sağlanırken ayrıca bu yürüyüşle yorulan turistlerin  ana gişeler ile Belisırma köyü arasındaki bir yerde çay ve meşrubat ile aperatif yiyecekleri alabilmeleriyle burada belirli miktarda para bırakmalarıyla Belisırma köyündeki tesislerde de yemek yemeleri sağlandı.

FIRSATÇILAR TARAFINDAN UYGULANAN FİYAT ARTIŞLARI VE VADİ GİRİŞ FİYATLARININ YÜKSEKLİĞİ YERLİ VE AKSARAYLILARIN BURAYA GİRMESİNİN ENGELLENMESİ BU GÜZELLİKLERİ GÖLGELİYOR!

    1977 yılından başlayarak şimdiye kadar yüzlerce defa haber yapma ve  akrabalarımla, meslektaşlarımı, yerli ve yabancı misafirlerimi gezdirmek maksadıyla her köşe bucağını bildiğim ilimizin ve ülkemiz  turizmdeki yüz akı olan Ihlara vadisini geçen Pazartesi günü eşim, oğlum ve kayınvalidemle  ve bizimle birlikte  ana gişelerden Belisırma köyüne kadar yürüdüğümüz bulundukları mekana hayran kalan ve bunu da samimiyetle belirten yerli, İspanyol ,Çinli ve Hintli turistlerle birlikte bir kez daha vadiyi yeni görmüşçesine keşfettik.

   Neşeli bir şekilde bazen  yerli ve yabancı turistlerle küçük diyaloglarla ,selamlaşmayla, yol vermeyle geçen gezi  ana giriş ile Belisırma köyü arasındaki çay ocağındaki 1 ay önceki fiyatların %15 lik zam bahane edilerek bunun iki mislinden fazla fiyat artışı bu güzellikleri gölgeledi.

KAYMAKAM TUĞAY,İL KÜLTÜR MÜDÜRÜ DOĞAN VE IHLARA BELEDİYESİNİN FIRSATÇILARA İZİN VERİLMEYECEĞİ  SÖZÜ TUTULURSA VADİDEKİ GÜZELLİKLERİNİN GÖLGELENMESİ  ENGELLENİR!

 Bir ticaret erbabı el betteki para kazanmadan yani kar etmeden ticareti sürdüremez, fakat fırsatçılığın ise ticaret olmadığı gerçeğine rağmen yapılan fahiş artış kelimenin tam anlamıyla fırsatçılıktır.

    %15 ‘lik zammın bahane edilerek  yapılan iki mislinden fazla  fiyat artışıyla fırsatçılık yapana da belirtiğim  haksızlık konusunda Güzelyurt Kaymakamı Muhammet Tuğay, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan,İl Ticaret Müdürlüğü ile Ihlara Belediyesini bilgilendirdim.

   Güzelyurt Kaymakamı Muhammet Tuğay özel kalemine verdiğim bilginin ardından bizzat beni arayarak konuyla ilgili gerekenleri yaparak fırsatçılara geçit verilmeyeceğini belirtirken Mustafa Doğan bey ise yapılanların tekrarlanmaması ile yapılan fazla artışın geri alınması için gerekeni yapacağını belirtti.

    Başta Kaymakam  Muhammet Tuğay ve  İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan bey olmak üzere ilgili ve yetkililer tarafından gerekenlerin yapılarak vadimizin güzelliklerinin  gölgede bırakılmasının engellenmesi ,ayrıca ilgiler nezdinde yapılacak girişimlerle yerli ve Aksaraylı turistlerin yüksek giriş ücretinin makul seviye indirilmesinin sağlanmasıyla daha çok yerli turist ve Aksaraylının vadimizi gezmelerinin önünün açılması dileğiyle.

    Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun.  

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar