-
Doç. Dr. İBRAHİM BAYKAN

Doç. Dr. İBRAHİM BAYKAN


Andımız polemiği

20 Ekim 2018 - 05:07

Ülkemde yasaklanan Öğrenci Andı, 1933 yılında Milli Eğitim Bakanı Dr. Reşit Galip tarafından yazıldı. Daha sonra, ilkokullarda her sınıfta, her gün, ilk derse girildiğinde, okunmaya başlandı.

Neydi bunun sözleri?

“Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam, küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun.”

Bu ant, Cumhuriyet’i ayakta tutma çabalarının bir kanıtıydı. Bu ant, bu hedefe dönük olarak; bu ülkede yaşayan çocukların çocukluktan itibaren, “Parçalanmayı, yok olmayı, emperyalist güçlerin ülkeyi parçalamasını” önleyecek şuura sahip olmalarını sağlamak için yazılmıştır.

Öğrenci andına 1972‘de Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile şu bölüm eklendi:

“Ey bu günümüzü sağlayan Ulu Atatürk; açtığın yolda, kurduğun ülkede, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim. Ne mutlu Türk’üm diyene.”

Bu son bölüm Milli Eğitim Bakanlığı’nca 1997 yılında şöyle değiştirildi:

“Ey Büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım, Türk varlığına armağan olsun. Ne Mutlu Türküm Diyene!”

İşte, demokratikleşmeyi engellediği için yasaklanmakta olan ant, bu anttır.

Her ülkede var olan bu olgu ne yazık ki ülkemizde zaman, zaman tartışma konusu olmaktadır. Amerika’dan bir örnek vermek gerekirse; Amerikalılar diyorlar ki, “Bayrak sevgisi, milli birlik duygusu, özgürlük ve adalet gibi kavramların önemi çocukluk çağlarında öğretilir ise insanlar bu değerlere sahip çıkar.”

Bu inançtan hareketle 1892 yılından beri okullarında bu Ant okutuluyor:

“Herkes için özgürlük, adalet ve tek bir millet olmayı sağlayan cumhuriyeti temsil eden ABD bayrağına, sadakat ile bağlı kalacağıma tanrının huzurunda yemin ederim”.

Amerika’ya Michigan eyaletinde gittiğim Michigan Üniversitesi’nin yakınında bir İlkokulda bunu dinledim. Okurlarken çocukların gözlerindeki ışığa hayran kaldım.

Amerika’da da bağlılık yeminine eklenen “Tanrı” kelimesi üzerinde, yemini dini bir yemine dönüştürdüğü gerekçesiyle,  uzun tartışmalar oldu, davalar görüldü. Şimdi 1954’de değişikliğe uğrayan metini 4 eyalet hariç, 46 eyalette bu yemin metnini her sabah öğrenciler okuyor.

Umarım böylesine önemli bir konu olan Milli duygularımız polemik konusu yapılmadan ülkemde bir hale-yola konur.

Sevgi ve Saygılarımla

 

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum