Bir Ocak 2019´dan itibaren alışverişlerde paralı poşet kullanımının sene-i devriyesi geliyor. Ben bunun çevre kirliliğine bir önlem olduğuna inanmayanlardanım.
Nasıl mı?
Alın size gözlemlerim:
Vatandaş büyüklüğüne göre; 25-35 ve 50 Kuruş olan poşetlere para vermezken gitti kilo hesabı poşet satın aldı. Cebinde mendil taşır gibi poşet taşıdı yine vazgeçmedi naylon poşetten,
Bazıları marketlerin manav reyonunda ücretsiz verilen zar kalınlığındaki poşetten iç, içe 5 adet geçirip poşete para vermedi yine halletti işini,
Bir kısım vatandaş; plastik ambalajlı ürünlerin ambalajını poşet niyetine kullanıp yine para verip poşet almadı,
Arabası ile alış verişe gidenler; aldıklarını arabalarının bagajına üşenmeden tek, tek taşıyor yine poşete para vermiyor,
Pek çok vatandaş işletmelerin zaten poşet maliyetini fiyatlara yansıttığını düşünerek ikinci bir poşet parası aldıklarına inanıyor ve poşet almıyor.
Amaç; doğada uzun yıllar erimeyen plastiğin zararlarından korunmaksa neden ürünlerin % Sekseni plastik ambalajda satılıyor. Onlar doğaya zarar vermiyor mu?
Ben şahsen bu yasa çıktığında paralı poşet kullanımının azalacağını; file, sepet ve bez torbalara dönüleceğini bekliyordum ama olmadı.
Yani sonuçta atılan taş ürkütülen kurbağaya değmedi. Poşeti paralı yapmaktansa amaç; doğayı korumaksa; bunları toplatıp tanesi 10 Kuruşa satın almak daha akıllıca olmaz mıydı? Bunları da Çinlilerin yaptığı gibi oyuncağa ve/veya kırtasiye ürünlerine dönüştürüp geri kazanılsaydı fena mı olurdu?
Diğer bir yol da 50 adet atık poşet getirene Bir ekmek vermek de bir çözüm olabilirdi. Bunların hiç biri olmasa bile ülkece bir mıntıka temizliği seferberliği ile bu zararlı plastik atıklar toplanıp imha edilebilirdi.
Sonuç olarak; poşet ambalajlı ürünler bile poşetlere girip satılıyorsa; biz daha çok poşetten konuşuruz.
Sevgi ve Saygılarımla
YORUMLAR