Toplum olarak her ne kadar birbirimizden hoşlanmasakda, ülke menfaatlerinde birbirimizle beraber olmada yarış içerisinde olmamız lazım. Bir müslüman ülke olarak her şeyi bir tarafa bırakarak ülkemizin birlik ve beraberliğinde kucaklaşarak tek yumruk olmalıyız. Soyumuz sopumuz ve ırkımız ne olursa olsun ülke bayrağı altında tek olmalıyız. Bu tek olmak bizim sağlam olmamızı sağladığı gibi kimse de bizleri ayrıştıramaz. Birbirlerimize karşı aynı düşünce ve davranış içerisinde olmamız lazım.
Birlik ve beraberliğin bir gereği ve en önemli yansıması da maddi ve manevi bütün konularda iyilik etmektir. Müslüman, iyi olan, iyilik yapan ve başkalarının iyiliğini isteyen kişidir. Nitekim konuyla ilgili yüce kitabımız Kur’an’ı Kerimde “İyilik ve takva hususunda birbirinizle yardımlaşın. Günah ve düşmanlık hususunda birbirinizle yardımlaşmayın. Allah’tan korkun, çünkü Allah’ın cezası çetindir.” (Maide, 2) buyrularak iyilikte yardımlaşmanın Allah katında ne kadar çok önemli olduğuna dikkat çekilmiştir.
İyilik denince aklımıza nelerin gelmesi lazım? İyilik yapmanın yolları çoktur. Kısaca bazılarını hatırlayacak olursak; yardıma muhtaç olan bir kardeşimizin maddi ve manevi her türlü yardımına koşmak, yeryüzünde iyiliği hakim kılmak kötülükleri ortadan kaldırmak, insanlara ve canlılara, faydalı olan şeyler yapmak, birbirimize karşı dürüst, hoşgörülü olmak, Allah için birbirimizi sevmek, birbirimize moral verip yanında olduğunu ve ona değer verdiğini hissettirmek, birbirimizin dertleriyle dertlenmek, başkalarına zarar verecek şeylerden uzak durmak, Bir yoksulun, bir yetimin yedirilip giydirilmesi ve barındırılması ve güler yüz ve tatlı sözle gönüllerinin alınması, sevgi ile başlarının okşanması, bildiklerini bir başkasına öğretmek, çevremizdekilere doğru yolu göstermek, hasta, yaşlı ve kimsesizleri ziyâret etmek ve onlara taşıtlarda yer vermek, elinden tutup yolda karşıdan karşıya geçirmek, bir yolcuya, bir misafire gideceği veya aradığı yeri göstermek iyiliktir.
Sokakta, caddede, mahallede, çarşıda, pazarda taşı, çamuru pisliği, dikeni, kısaca insanlara eziyet veren ve tiksinti uyandıran bir şeyi ortadan kaldırmak iyiliktir. Çöpü, süprüntüyü başkalarını rahatsız etmemek için ortada bırakmamak iyiliktir. Yaşlı yahut hasta birinin işlerini görmek iyiliktir. Kısaca Allah ve Resulunun bizden yapılmasını istedikleri, akıl ve vicdanın hoş gördüğü bir şeyi yapmak iyiliktir.
İnsanlık tarihi boyunca benzerine ender rastlanan bir felaketle karşı karşıya kaldığımız zor günler geçirdik. Daha dün gibi 11 ilimizi içine alan büyük bir afat yaşadık. Birlik ve beraberliğimizi kardeşlik ve dayanışmamızın en azami şekilde yapmamız gereken bir zaman diliminin içindeyiz.
Tarih boyu nice zorluklardan geçmiş ve her defasında birlik ve beraberlik içerisinde bu zorlukların üstesinden gelmiş necib bir milletin evlatları olarak bu zorlukları da birlik beraberlik ve dayanışma içerisinde yine aşacağız. İyilik ve takvada yardımlaşmanın en çok olduğu bir ülkedeyiz.
YORUMLAR