Hani şu anneler günü, babalar günü var ya ben şahsen ona kıl oluyorum. Anne şefkat ve merhamet yuvasıdır. Evde aileyi o başına toplar ve evin huzurunu ve şefkatini o sağlar. Baba ise ailenin rızkını temin eder, ailede otoriteyi temin eder. Böyle çocuklarına düşkün anne ve baba sadece anneler ve babalar gününde hatırlanmaz. Onlara her zaman, her fırsatta bakmak ve sevgi şefkat göstermekle olur. Onlar nasıl küçükken bizlere şefkat ve merhamet gösterip üzerimize titredi ise bizde onlar yaşlanınca onların üzerine titremeliyiz.
Tabi evin aile reisliğini yapmayan aile sorumluluğunu taşımayan babalarda az değildir. Çocuklarını kendi çocuğu gibi değilde başkasının çocukları gibi gören babalarda yok değil. Ama her ne olursa olsun edep ve terbiyeli evlatlar onun yaptığını yapmamalı. Hz. Musa’dan bir kıssa ile anneye nasıl sadakat ve sevgi olur birlikte göz atalım.
Hz. Musa (a.s) bir Gün duasında
Ya Rab! Cennette benimle oturup kalkacak arkadaşımı bilmek istiyorum, kimdir? Diye sordu. Cenab-ı Hak
Ya Musa! Filan ülkeye git; orada bir kasap vardır. Cennette o kasap senin arkadaşın olacaktır, buyuruldu.
Hz. Musa o beldeye gitti,tarif olunan kasabı buldu ve bir müddet onu gözetledi. Akşam kasap çantasına bir parça et koyup dükkanını kapayarak evine giderken, Hz. Musa ona selam verdi ve sordu:
Misafir kabul eder misin?
Kasap memnuniyetle ve güler yüzle kabul etti, birlikte evine gittiler. Ev sahibi getirdiği eti pişirdi birde çorba yaptı. Sonra tavana asılı büyük bir sepeti indirdi. Bu sepette çok yaşlı ve zayıf bir kadın vardı, ona pişirdiği çorba ve etten yedirdi. Üstünü başını temizledi,bütün hizmetlerini gördü. İhtiyar kadını tekrar sepete koyarak tavandaki yerine asarken, kadın ona bir şeyler söyledi. Kasap başını sallayarak güldü. Bu işleri bitirdikten sonra sıra misafirini ağırlamaya geldiğinde, özür dileyerek Hz. Musa’nın yanını geldi.
Olup bitenleri hayretle izleyen Hz. Musa, kendisine sordu.:
Kim bu kadın?
Anamdır. Çok yaşlı olduğundan kendisine böyle hizmet ederim, dedi. Musa aleyhisselam:
Peki, dedi. Sen onu yedirip içirdikten sonra sepete koyarken sana bir şeyler söyledi. Çok merak ettim, ne dedi acaba
Kasap güldü ve:
Onun bir duasıdır bu, dedi.
(Allah’ım oğlumu cennette Hz. Musa ya arkadaş et.)
Hz. Musa bunu işitince:
Müjdeler olsun, dedi. Musa benim sen de benim cennetteki arkadaşımsın.”
Anne hakkından ne kadar söz etsek yeridir.Çünkü anneler buna lâyıktır. Babaların hakkı da önemlidir. Aile ocağını tüttüren babadır.Bunun için Baba ocağı denmiştir. Baba, bizim geleneğimizde aile reisidir. Evin kazancı, geçimi, dışarıdaki bütün ihtiyaçlarını baba kazanırken anneler de çalışmakla birlikte genel olarak babaya aittir. Baba ailede otoriteyi temsil eder.
Babalarımıza da minnet ve şükran borçluyuz Bizim kültürümüzde baba velinimet olarak bilinir. Anamız gibi babamıza da derin bir saygı, samimi bir sevgi duymalı ve onlara güler yüz göstermeliyiz. Bakıma muhtaç olduğu zaman babamıza da öf demeden gereken yakınlığı göstermeliyiz. Onlara sert söylememeli, sert konuşmamalı ve asla onları incitmeme.
YORUMLAR