-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


İçme suyu Aksaray'ın gündemi

26 Temmuz 2024 - 22:03

 Geçen Çarşamba akşamı Basın Bayramı nedeni ile 68 Gazeteciler Cemiyetinde meslektaşlarımızla bir araya gelerek, hem hasbihal ettik, hemde değişik konularda sohbet etme imkanı bulduk. Tabi konunun başını içme suyu konusu aldı. Diğer konu ise turizm açısından Aksaray’ın turizm potansiyeli konu edilerek sohbet uzadı gitti. 
     
68 Gazeteciler Cemiyeti başkanı Sayın Ali Südemen ikramlarımızı yedikten sonra, “ arkadaşlar bir soru soracağım ama tek cümle cevap verirseniz sevinirim”  dedi. tek tek arkadaşlara sorulan soruya nerede ise tamamı içme suyu ilimizin baş sorunu cevabını verdiler.
     
 Tabi konu arkadaşlar arasında sohbet konusu olarak, her ne kadar kamuoyunda konuşulmasa veya basında dillendirilmese de vatandaşlarımız arasında içme suyu ciddi olarak konuşularak vatandaşlar arasında endişe yarattığı konu edildi.
     
 Biz burada bu konuyu dile getirirken hiçbir şahsı eleştirmek veya sopa vurmak için konuşmuyoruz. Uzun zamandır içme suyu konusu gelmiş geçmiş Belediye başkanlarının konusu idi, ama on senedir yapılan çalışmaların üzeri örtülmeye çalışıldı.
   
  İçme suyu yetersiz iken Bağlı köye vurulan sondaj çalışmaları depoya akıtılmak için büyük paralar harcandı. Ama birden konu sessizliğe büründü, lavaboların bağlı olduğu baraj suyunu içmeye devam ederken birden su tasarrufu konusu gündeme geldi.
     
 Yani ilimiz temiz olmayan baraj suyunu da bulamayacak duruma geldik. Ben televizyon programı yaparken K 68 televizyonuna beş yıl önce baraja bağlı kasaba ve köylerin lağım sularını çekerek yayınlamıştım, bu bağlantılara tedbir alınacaktı ama malesef unutuldu gitti.
     
 Baraj zaten yetmiş yılı civarında, bu gelen olumsuz pislikler ile dolmuştur, temizlenmesi gerekmektedir. Bu güne kadar oldu bitti temizliklerin dışında düzenli bir temizleme yapılmadı. Baraj acilen temizlenmeli, sulama konusunda da kullanılmamalıdır.
     
 Hatta ve hatta bu suyun Melendiz’den gelen bölgelerdeki kasaba ve köylerin olumsuz suyu engellenerek bu suya karışımları önlenmeli. Hele hele özellikle Ihlara kasabasından geçen bölge çok önemli buradaki karışımlar mutlaka engellenmeli.
   
  Belediye Başkanı Sayın Evren Dinçer’in su konusunu DSİ yapıyor diyerek üzerinden atmaya çalışması çok yanlış. Sayın başkan sen bu şehrin suyu ile de çöpü ile de ilgilenen bir başkansın. Takip edeceksin, çözüm bulacaksın ve Aksaray’ı susuz bırakmayacaksın.
     
 Yoksa ben gelip bu işlerle uğraşacak değilim. Elbet de DSİ devletin bir kurumu ve o dönem Bakanlığı idi. Buraya yapılan çalışmalar sonucu temel atıldı, sende takip edeceksin, bizim işimiz değil gibi laf etmeyeceksin, bu ili susuzluktan kurtaracaksın senin asli vazifen bu.
     
Arkadaşımızın birisi Bağlı köydeki çalışmaların ve arsenikli suyun denendiğini söyledi. Tabi konu ile herhangi  bir açıklama ve bilgi verilmediği için son durum nedir, neler yapılıyor bir bilgiye sahip değiliz.
     
Dolayısı ile nasıl edilecekse edilip il susuzluktan kurtarılmalı. Vatandaşın temel konusu her şeyin başında içme suyu gelmektedir. İktidarın vekilleri ve siyasetçiler bu konu üzerinde durmalılar ve acilen çözmeliler. Sayın Evren Başkan da bu konuyu öncelikli sırasına almalıdır.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum