-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


İslam’a göre Anneler günü var mı?

10 Mayıs 2015 - 06:04

      “ Cennet Annelerin ayakları altındadır” diyen yüce Peygamberin ümmetiyiz. Anneler her yıl Mayıs ayının ikinci günü kutlanan dini bir anma günü değildir. Anneler her gün her yerde düşünülmesi ve anılması gereken kutsal bir varlıktır. Pazar günü kutlanmaya çalışılan Anneler gününe bakıyorsun ellerinde çiçek ve hediye alarak Annelerini hatırlayanları görüyoruz. Ben her anneler gününde dinde böyle bir gün olmadığını yazıyorum. Peki Anneler günü nasıl çıktı ve bize nasıl yansıdı? Evet Anneler günü bir Hristiyan adeti ve kilisede icat edildi. Gelin size Anneler günü içimize nasıl girdi kimler tarafından çıkarıldı önce buna bir göz atalım. 

      Anneler Günü kendini 1600'lü yıllarda İngilizler ‘in "Mothering Sunday" (Anneler Pazarı) kutlamalarında gösterdi. Hıristiyanlığın Avrupa'ya yayılmasından sonra "Anneler Pazarı" kutlamaları ruhani bir güç sayılan "Anneler Kilisesi’ni onurlandırmak amacıyla düzenlenmeye başlandı, doğurganlık ve inanç yine bir araya geldi.

      İçinde bulundukları dönemde zor koşullar altında yaşayan ve çoğu zaman çalıştıkları yerlerde barınan İngilizler bu özel günde izinli sayılırlar ve tüm günlerini evlerinde anneleri ile geçirirlerdi. Hatta biraz da Hristiyan aleminin yortu geleneğinin etkisiyle olsa gerek "mothering cake" adını verdikleri bir tür pasta götürme adeti yerleşmişti.

       Hristiyanlığın Avrupa'da yaygınlaşmasından sonra bu kutlama, onlara hayat veren ve kötülüklerden koruyan ruhani bir güç sayılan "Anneler Kilisesi’ni onurlandırmak amacıyla değişti. Zamanla kilise festivali Anneler pazarı kutlamaları ile birleşerek, beraber kutlanmaya başlandı.

        Anneler Günü resmi olarak ise ilk kez Amerika Birleşik Devletleri'nde 1872 yılında kutlandı. Şair Julia Ward Howe bundan böyle her Paskalya Yortusu'nun dördüncü Pazarı'na denk gelen tarihin kendi şehrinde Anneler Günü olarak kutlanacağını ilan etti.

       Philedelphia'da yaşayan Ana Jarvis adındaki genç kız, annesinin ölüm yıldönümü olan Mayıs ayının ikinci Pazar'ının tüm eyalette "Anneler Günü" olarak kutlanmasını istedi. Politikacılara, bakanlara ve iş adamlarına kendisine yardımcı olmaları için mektup yazdı.

        Jarvis'in gösterdiği gayret 1911 yılında semeresini verdi ve her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününün Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm eyaletlerinde "Anneler Günü" kutlanması hükümet kararıyla kesinleşti.

      Böylece Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının binlerce yıl önce başlattığı gelenek 20. yüzyılın başından itibaren dünya çapında kabul görmüş oldu.

      Ülkemizde ise 1955 yılından beri mayıs ayının ikinci pazar gününde anneler günü kutlanıyor.

      Türkiye, Danimarka, Finlandiya, İtalya, Avustralya ve Belçika'da da aynı tarih kabul edilmesine rağmen İngiltere'de ve diğer birçok ülkede Anneler Günü ulusça belirlenen değişik tarihlerde kutlanmaktadır.

     Görüldüğü üzere Hıristiyan aleminin önerdiği anneler günü nerede ise bize kutsal olarak girmiş oluyor. Benim düşünceme göre sanki anne sevgisi içimizde çıkarılarak bir günlüğüne indirgenmiş oluyor. Daha doğrusu bu adet anne sevgisini yok etmeye yönelik bir adettir.

      Burada zor şartlarda ve işlerde çalışanlara verilen günlük kutlamadır. Hâlbuki bizim dinimizde anne sevgisi her gün devam eden ve hatırlanması gereken bir anne sevgisi vardır. İslam dinin hiçbir yerinde olmayan anneler günü âdeti bize Hristiyanlıktan girmiş bir adettir.

      Anneler bizim için her dakika ve saniye sevgisi bitmeyen bir göz nurudur. Yukarda sizlere anlatmaya çalıştığım Anneler günü bize göre değil batıdan ve Hristiyanlıktan sirayet etmiş bir adettir. Ama maalesef bizlerde bunu benimsemiş ve denizden kütük kapar gibi kapıp sahip çıkmışızdır. Anne sevgisi senede bir gün ise ben bu Anneler gününü almayım.