-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Kenevir ekimi iyi kontrol edilmeli

17 Ocak 2019 - 06:27

Ülkemizin bazı illerinde kenevir ekimi teşvik edilmektedir. Konu tohum ve yaprağından yararlanmak değil. Kenevirin sapından lif yapımında kullanılmak üzere yararlanmak. Lif yapımında kullanılan keneviri zaten Türkiye ithal ediyor. O zaman ithalta onca para vermek yerine kendimizin üretmesi için 15 ilde ekim izni verildi. İlimiz sivil toplum kuruluşları da çiftçiye kazanç sağlamak amacı ile ilimizde ekiminin serbest olması dillendirildi. Geçtiğimiz gün Ticaret Borsası Başkanı Hamit Özkök Tarım Bakanımızdan talepte bulunarak Aksaray'da da ekimini talep etmesi üzerine Bakanda ekim sözü verdi.

Bu girişim aslında çiftçilerimiz için güzel bir gelişme. Ancak ilimiz uyuşturucu bağlantısı üzerinde olması nedeni ile ekim döneminde elbette izinle ekilecektir. Ancak ekilen kenevirler gecede beklenmeyeceği için kötü niyetli insanların eline geçme durumu söz konusudur.

Onun için önce bu konu iyi araştırılıp incelendikten ve araştırıldıktan sonra düşünülmesi daha uygun olabilirdi. Yinede kenevir ekimi kontrol altında olan ve koruma ve güvenliği sağlam olan yerlerde ekilmelidir. Bu konuda Tarım il müdürlüğüne çok büyük görev düşüyor. Son dönemlerde uyuşturucu özelliği az olan kenevirler ekilmeli. Kenevir konusu nereden çıktı diye düşünenleri bilgi sahibi yapalım.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından, tekstilden otomobil sektörüne geniş kullanım alanı bulunan kenevirin üretimine ilişkin tarımsal politikalar yeniden şekillendiriliyor. uyuşturucu özelliği nedeniyle 1990'lı yıllardan itibaren dünya genelinde ekim alanı gerileyen kenevir, daha çok endüstriyel olarak kullanılmaya başlandı.

Kenevir ekim alanları, dünya genelinde 1990'da 63 bin hektarken 2017'de 26 bin hektara geriledi. Aynı dönemde kenevir tohumu üretimi 35 bin tondan 93 bin tona ulaştı.

Avrupa'da bugüne kadar tescil edilen 69 kenevir çeşidinin yarıya yakını son 10 yılda geliştirildi. Bu çeşitlerin çoğu, düşük oranda esrarın etken maddesi tetrahydrocannabinol (THC) içeren endüstriyel tip kenevir oldu. THC, bitki ıslah çalışmalarıyla ayrıştırılarak, oranı kenevir kuru ağırlığının yüzde 0,2-0,3'üne kadar düşürüldü.

Endüstriyel tip kenevirler de THC oranının üst sınırı Kanada için yüzde 0,3, Avrupa Birliği için yüzde 0,2 olurken, düşük THC oranına sahip çeşitlerin kullanılması sonucunda Avrupa ve Amerika kıtalarında kenevir tarımı yapılan alanlar artmaya başladı. Çin de büyük alanlarda kenevir üretimi yapılan ülkeler arasında yer alıyor.

Yapısındaki uyuşturucu madde oranından dolayı kontrollü ekilmesi gereken kenevirle ilgili Türkiye'deki mevzuata bakıldığında, lif, sap ve tohumunun amacı dışında yetiştirilmesi yasaklanırken, bilimsel araştırmalarla THC'si düşük kenevir çeşitlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Kenevir yetiştirilecek yerlerde, ekiminin izne bağlanması, gerekli kontrollerin yapılması ve izinsiz ekimlere uygulanacak işlemlere ilişkin esaslar belirlenirken, 2016'da Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğle İzmir, Uşak, Kütahya, Burdur, Antalya, Zonguldak, Bartın, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun, Çorum, Amasya, Ordu, Tokat, Yozgat, Kayseri, Malatya ve Rize'de kenevirin ekimi izinle serbest hale getirildi.

Bu illerde de yeterli kenevir ekimi yok. Bu illere ilimizde eklenmiş bulunmaktadır. Bundan dolayı Sayın Özkök’ü tebrik ediyorum. Benim endişem konu istismara açık çok dikkat edilmeli. Bunu fırsat bilip yine izin aldım diye kaçak göçek ekim yaptırılmamalı. Birde uyuşturucu özelliği az kenevir ekimi teşvik edilirse hem ekonomimiz, hemde çiftçimiz kazanır. Çiftçilerimiz içinde güzel bir gelişme.

YORUMLAR

  • 0 Yorum