-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Kütüphanede değişmesi gerekenler

04 Aralık 2019 - 08:03

Bir haftadan fazladır Kültür merkezindeki kütüphane ile ilgili kapatılıyor mu kapatılmıyor mu gibi haberleri okuduk. Bende bir gazeteci olarak konuyu araştırmak istedim. Araştırıp detayını öğrenmeden konuyu kaleme almadım. Zaten benim genel prensibim biri bir şey uçurdu ve sanal yalan söylediğinde hemen konuyu duyumlar üzerine yazmak benim adetlerimden değildir. Bilmeden öğrenmeden kişilere zarar vermek doğru olmaz, ayrıca kul hakkına gireriz.

İsterseniz konun tam anlaşılması için baştan ele alayım ve herkes gerçekleri öğrensin. Ben konu hakkında eski valilerimizden Sayın Orhan Alimoğlu döneminde İl Genel Meclisinde dönemin parası ile yüklü miktarda vatandaşa yapılması gereken hizmet paralarını kitap alımına neden harcanıyor diye karşı çıkmıştım.

Bundan dolayı Alimoğlu ile aramız limoni olmuştu. O dönem yüklü paralarla alınan kitap ve paralara tekrar girmek istemiyorum. Yazılarımı takip edenler o dönem neler yazdıklarımı hatırlarlar.

Alınan bu kitaplar Türkiye'de hiç bir yerde Özel idareye ait Kütüphane Müdürlüğü yok iken ne hikmetse ilimize ilk olarak Alimoğlu’nun Nevşehir'in bir ilçesinde kaymakamlık döneminden yakın ilişki içerisinde olan emekli olmuş arkadaşı kültür merkezine açılan kütüphaneye müdür olarak atamıştır. Atamanın şeklini tam olarak bilmiyoruz.

Kültür merkezine açılan bu kütüphaneye Özel idare bütçesinden maaş alınmak üzere 7 tane aldığım bilgilere göre sözleşmeli personel atanmıştır. Burasıda direk Özel idareye bağlı bir birim olarak görev yapıyor ve maaşlarında buradan alıyorlar.

Yıllardır burada görev yapan odacısından elamanlarına kadar en düşük maaş alan 6 bin küsür maaş alıyor. Yani yılda toplam nerede ise bir milyon lira buradaki personele maaş olarak ödeniyor. İşte alimoğlu’nun bıraktığı miras.

Halbuki, burada 3 personel asgari ücretle çalışarak yılda yüz bin liraya bu hizmeti yürütebilirler. Ayrıca buradaki kütüphaneden çok fazla hizmet alanda yok. Okumaya meraklı olanlar zaman zaman bulamadıkları kitapları ödünç alıp okuyorlar.

Ayrıca Özel idarenin görevi kütüphanecilik yapmak değil köy ve kasabalara hizmet götürmektir. Bu kütüphaneye çok fazla gelip giden olmadığı için birileri İl Genel Meclisi bu kütüphaneyi kapatıyor dedikodusu çıkarıyor.

Buradaki çalışanlardan muhtemel birisi bir samimi olduğuna konuyu fısıldıyor ve oda oraya buraya konuyu yayıyor. İl Genel Meclisinin ve diğer bağlı oldukları kurumların kütüphaneyi kapatma gibi düşünceleri olduğuna kanaat getirecek en ufak bir söz işitmedim.

Konun asıl çıkışına şahsım itibarı ile bende şu düşünce oluştu. Bu kütüphaneye çok okuyucu gelmiyor, ola ki kapatılırsa biz bu kadar yüksek maaşı alamayız, bizi buradan alırlar. Zaten çoğumuzun emekliliği zaten geçti. Maaşımız düşecek endişesi ile çıkarılan bir dedikodu olarak gördüğümü söyleyebilirim.

Kütüphane harika bir kütüphane, ama Üniversite çok mükemmel bir kütüphane kurdu. Kütüphane sorumlusu Elif Abacı hanım benim gezdirdi, inanın çok beğendim. Öğrenciler buradan bu kütüphaneye gelmezler. Merkezde zaten devletimizin bir kütüphanesi var, Belediyenin Azmi Milli ve Zinciriye medresesine kurduğu okuma salonlarındaki kütüphaneler de harika.

Zaten okumada nerede ise sıfır durumdayız. Herkesin elinde İnternet açıp aradığını oradan buluyor. Bu kütüphane buradan ya yakın bir yere alınmalı. Yada burası Özel idareden alınarak İl Kültür müdürlüğüne devredilmeli. Personelleri de nasıl İl Genel Meclisi kararı ile alındı ise lağvedilip geri alınmalı, 3 asgari ücretli atanarak bu kadar gereksiz harcamanın ekonomik dönemde önüne geçilmeli.

Zaten Özel idarenin Türkiye'de böyle bir Kütüphane işletmesi yok iken Özel idare kendi işine bakmalı. Bunun gereğini de İl Genel Meclisi almalı. İlimizi de gereksiz yere ülkede bir skandal ile adını kötüye çıkartmadan tedbir alınmalı. Aksaray okumaya karşı, kütüphane kapatıyor dedikodusuna engel olunmalı. Otizm konusunda yaşadığımızı tekrar yaşamayalım.

YORUMLAR

  • 0 Yorum