Salı günü akşam Kültür Park sinemalarında “ Aşkın Sırrı Somuncu Baba” filmi Belediyenin tertip ettiği gala ile 5 ayrı salonda aynı anda gösterime girdi. Filmin ilk galasının Aksaray da yapılması davetlilerin tam kadro katılımı ile muhteşemdi. Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgının filmin çekimlerinin başından bu yana gösterdiği gayret ve emek Salı günü düzenlediği gala ile son buldu. Kültür Parkta düzenlenen filmin galasında Belediye ekipleri tam kadro muhteşem bir hazırlık yapmışlar.
Ana kavşak girişinden itibaren yapılan hazırlık ve kırmızı halılar ile salona kadar misafirler yol gösterilerek içeriye alındı. Filmin ilk gösterimi için Aksaray’ın önde gelen isimleri, bürokratlar, gazeteciler, siyasiler, Belediye Başkanları ve filmin oyuncuları galaya katılarak filmi izlediler. Galada Belediye Başkanı Sayın Yazgı tüm misafirleri dolaşarak hoş geldiniz diyerek ev sahipliği yaptı.
Filmi izlemek için Aksaray valisi Şeref Ataklı, Milletvekillerimizden Cengiz Aydoğdu, Mustafa Serdengeçti ve Enerji Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun Ankara’dan katılırken. Filmin Başrol oyuncusu ile diğer oyuncuların ekseriyeti galaya katıldı. Filmin Yönetmeni Kürşat Kırbaz Yazgı ile beraber filmin tanıtımı için sürekli çalışmalar yaptılar.
Filmin gösterime girmeden önce, galaya katılan misafirler film sanatçılarını beklerken bol bol sohbet etme imkanı bularak film hakkında sohbetler ettiler.
Gelelim filmin ana özetine, gerçektende yıllardır anlattığımız Somuncu Baba canlandırılarak hayata geçirildi. Filmin tamamı Aksaray da çekilmiş olması ise Aksaray’ın tanıtımına büyük katkı sağladığını bir kez daha görmüş olduk.
Filmin nerede ise tamamı Zinciriye Medresesinde gerçekleşmiş. Başlangıç olarak Gökçe köyü (Mamasın) kullanılmış. Filmin içerisinde üç beş defa Ihlara Vadisi filmin içine alınarak tanıtıma sunulmuş. En azından artık Nevşehir iline ait olmadığı burada belirtilmiştir.
Bir ayrı önemli konu ise Peribacalarımız defalarca filmin içine alınarak tanıtılmış. Selime den geçen akan sular ve eski evler filme girmiş. Yine burada bazı eski boşaltılmış tarihi yapılı köyler filme girmiş.
Sultanhanı Kervansarayı ise yine filmin bir bölümü burada çekilerek tanıtılmış. Sultanhanı Kervansarayı burada dünyaya tanıtılmış olacaktır.
Filimde doğanın harikası ve güzelliği Hasandağı defalarca filime girmiştir. O güzelim karlı tepeleri ve yamaçları harika bir şekilde filimde yer almıştır.
Filmin en az 8 yerinde Aksaray ismi geçmektedir. Bu Aksaray’ın tanıtımı için ayrı bir önem taşımaktadır. Filmin içinde Somuncu Babanın Aksaray da yaşayıp meftun olması Somuncu babanın Şamdan, Bursa’ya ve Darende’ye ziyaretleri esnasında hocasının Aksaray da olmasını söylemesi ve yine Aksaray’a yol alması Aksaray’ın isminin insanların hafızasına yerleşmiştir.
Bursa’dan Hacı Bayram Veli ile Aksaray’a gelip yerleşmesi ve Aksaray’dan artık Ankara’ya gidebilirsin demesi Hacı Bayram Velinin Aksaray da Somuncu Baba tarafından yetiştirilmiş olmasına vurgu yapılması çok önem arz etmektedir.
Yine Darende’ye ziyaretleri sonrası ve konuşması esnasında Aksaray’ın geçmesi ve buradan Aksaray’a selam getirmesi ayrı bir güzellik olsa gereksek.
Filmin tamamı Aksaray da çekilmiş ve Aksaray’ın bütün güzellikleri filme girmiştir. Aksaray’ın veliler diyarı olması ve hocasının bu veliler diyarından olması filmin içinde geçmektedir.
Belediye Başkanımız Yazgının bunca verdiği emekler gerçekten amacına ulaşmıştır. Aklını fikrini filme vermiş diyenler filmi izleyince kendisine ne kadar hak verdiğini görecektir. Verdiği emek ve çabalar amacına ulaşmış bundan sonrası ise artık filmin izlenmesine kalmıştır. Yazgıya buradan bir kez daha teşekkür ediyorum, emeğine sağlık.
Filmi mutlaka izlemenizi öneriyorum. Bu filme her Aksaraylı sahip çımalı ve çıkmalı.