Ramazanın ikinci günü teravihten sonra kültür parka gittim. Burada bir süre arkadaşlarla sohbet ettikten sonra beraberce Ramazan sokağına geçtik. Bir süre burada ilahi gurubunu dinledik ve ayrıldık. Burada yine Belediyemiz tarafından Ramazan Sokağı kurulmuş ve Ramazana mahsus satış yerleri yerlerini almış.
Açık hava tiyatro salonu olan bu yeri ilk defa görme imkânım oldu. Antik tiyatro şeklinde yapılan bu alan çok hoşuma gitti. Aslında burası yaz aylarında sadece Ramazan Sokağı değil başka etkinlik ve faaliyetlerde de kullanılabilir.
Açık hava alanına girerken güzel bir uygulama dikkatimi çekti. Girişte oturacak yerler beton olduğu için Belediye tarafından küçük minderler dağıtılıyor. İnsanlar bu minderleri etkinlik devam ederken kullanıyor ve çıkarken iade ediyor. İyi ve güzel bir düşünce olarak akıllarda kalabilir.
Çıkışta esnaflarla görüştük işlerin iyi olmadığını söylediler. Hâlbuki ilk defa burada Ramazan Sokağı ve etkinliği yapılıyor. Birazda geçen seneye oranla havalar serin olması insanların akşamları dışarı çıkmalarını engelliyor.
Tahminime göre Cumartesi gününden sonra biraz daha burada hareketlilik yaşanacak. Tasavvuf sanatçısı Abdullah Önül Cumartesi ve Pazar günü Uğur Işılak Aksaray da Ramazan sokağına katılacak dolayısı bugünlerden sonra esnafında işlerinin iyi olacağını tahmin ediyorum.
Ramazan sokağının buraya alınması fevkalade güzel olmuş. Çarşı merkezinde mübarek gün dolayısı ile ses konusundan rahatsız olanlar mevcuttu. Buraya alınması ile merkezdeki rahatsızlıkta giderilmiş oldu.
Belediye ve Müftülüğümüzün bu sene güzel bir başlangıçla Ramazanın Perşembe günleri Somuncu Baba külliyesinde Belediye iftar yemeği verecek. Namazdan sonra Kuran tilaveti yapılacak ve teravihten sonrada sohbet olacak.
Geçen yıla oranla bu sene biraz daha farklılıklar oluşarak manevi atmosfer artırılmış olacağı için Ramazana uygun programlar düzenlenmiş. Çünkü bu programların düzenlenmesi hususuna bende kısa süreliğine katılarak şahit oldum.
Gerçekten meydanda yapılan Ramazan programlarında yabancı uyruklu insanların yoğunluğu buradaki insanları rahatsız ediyordu. Hiç değilse şehrin kenarında olan etkinliğe bu tür insanlar katılmamış olurlar.
Eskiden Ramazan iftarları şehrin belli bir merkezi yerinde veriliyordu. Yine buraya belkide oruç tutmayan kesimler geliyordu. Sürekli aynı insanlar bu iftardan yararlanıyordu. Sayın yazgı ile birlikte Ramazan boyunca ilimizin kenar ve farklı mahallelerinde iftar verilmesi iftara değişik insanların katılımı sağlanıyor.
Hiç değilse merkezi yerlere gelemeyen insanlar ayağına gelen bir seferde olsa iftardan sebeplenmiş oluyor. Benim gerçekten bu uygulama çok hoşuma gidiyor. Hele Sayın Yazgının iftar öncesi iftara katılanları tek tek ayaklarına giderek hal ve hatırlarını dinlemesi ise vatandaşların ilgisi ile karşılanıyor.
Gurur ve enaniyet yapmadan herkesin ayağına gitmesi çok güzel. Gelip kendisi için hazırlanan yemek masasına oturup necisiniz demeden gelip gidenlere bakınca Yazgının bu davranışı vatandaşın çok hoşuna gidiyor ve en azından Başkanla yüz yüze geliyor.
Salı günü yazdığım “35 bin kişi ile Park Açılışı” yazımı abartı bulan bir dostum kendi kendine şöyle düşünmüş, “ burası ne kadarda bu kadar insanı alsın” diye merak edip benim yazıma inanmayarak Genç Osman parkını görmeye gitmiş. Oradan beni aradı, “ abartı yaptığını düşünmüştüm, ama ikindi namazından sonra burasını gezdim bitiremedim haklıymışın” dedi. Demek ki gidip görmek ve gezmek lazımmış.
Aynı şekilde Sayın Yazgının Mezarlık düşüncesi ile ilgili yazdığım yazıda çok yankı bulmuş ve beğenilmiş. Sayın Yazgı bu konuya da hemen başlayıp yer bulmalı.