Geçtiğimiz günlerde kaleme aldığım bir yazımda 2016 yılı Aksaray Belediyesinin proje yılı olacağını yazmıştım. Bundan dolayı bana bazı dostlar, “ bu yazdıklarının içinde yapılması çok zor olan projeler var onun için mümkün değildir” demişlerdi. Bu mümkün değil denen projenin içindeki bir numaralı proje yeni sanayinin taşınma projesi idi. Cuma günü Belediye Başkanı Sayın Haluk Şahin Yazgının basın toplantısında yaptığı sanayi açıklamasının en önemli aşaması TOKİ ile yapılan protokoldü.
Ne zaman sanayiye gitsem sanayi esnafı bana soruyordu, soru ise sanayi taşınacak mı taşınmayacak mı? Hatta bazı esnaflar ise bunun mümkün olmadığını ve biz burada devam ederiz diyenler vardı.
Hatta bazı esnaflar ise hala Nevzat Bey zamanındaki proje ve yaklaşımdan yakınıyordu. Ama işin aslı hiçte öyle değildi, proje tamamen değişmiş, esnafın istediği bir şekle gelmişti. Yani o günkü projenin aksine esnafın lehine olan bir proje ortaya çıkmıştır.
Ver arsanı al dükkânını şeklindeki düşünce tamamen ortadan kalkmış ve herkes kendi arsasını kendisi kullanacak duruma gelmiştir. İşin en önemlisi yeni yapılacak sanayiden dükkân almak öyle kolay olmayacak. Nasıl derseniz öncelik burada esnafın olacaktır. Daha sonra burada dükkânı olanlar, ardından da kirada oturanlar bu dükkândan yararlanacaklar.
Belediye Başkanı Sayın Yazgının Ankara’daki imza sonrası ayağının tozu ile Belediye Meclis salonuna Esnaf ve Sanatkârlar oda Başkanı Doğan Ceylan ve Madeni Sanatkârlar Oda Başkanı Mehmet Üçkulak ile birlikte basın toplantısı yaparak sanayi projesi ile ilgili açıklamalarda bulunarak bilgi verdi. Bende bu basın açıklamasından sizlere notlar aktarayım.
Yazgı, “ Sanayi Dönüşüm Projesi Organize sanayi ile Üniversite arasına yapılacaktır. Bu proje sanayi esnafımızın meslek guruplarına göre 5 farklı tip proje olacak ve esnaflarımız buna göre yeni sanayide istihdam edileceklerdir.
Bu projemizde öncelik esnaf olanların olacaktır. Daha sonra mülk sahipleri ve ardından da kiracılar alabileceklerdir. Yalnız burada esnaf olanlar odaya kayıtlı olmalılar. Birde mutlaka vergi dairesine kayıtlı olmalılar. Eğer bu kayıtları olmayan esnaf varsa bu sürede kayıtlarını yaptırsınlar, yoksa mağdur duruma düşerler. Buradan söylüyorum işyeri alacaklarda bunlar mutlaka şart olacaktır buna dikkat etsinler.
Büyük bit ihtimalle bu çalışma üç ay içinde tamamlanacak. Ondan sonra yapımına geçilecek. Tahminime göre en geç iki yıl içinde tamamlanmış olacak.
Burada 100 metre kare yer alanlar girişte ilk olarak 5000 bin lira yatıracak. 200 metre yer alacaklar 10.000 bin lira yatıracaklar. Dükkânların yapımı esnasında ise aylık 200 lira ödeme yapacaklardır. Dükkânlar bitip teslim alındıktan sonra verilecek 10 yıllık süreye maliyeti yayılarak ödeme takvimi belirlenecek.
Yapılacak sanayiye TOKİ Cami, Çıraklık Eğitim okulu ve arıtma tesisi de yapacak. Bunlar tamamen TOKİ tarafından esnafımıza yapılacak hizmetler olacak.
Proje ve ödeme şekillerini esnafımızla görüşüp talepleri alacağız. Daha sonra ise buna göre TOKİ ihaleye çıkarak yapım işine başlayacak.
Yapım bittikten sonra taşınma için esnafa süre verilecek ve sanayi tamamen yıkılacak. Buradaki bu çirkin görüntü temizlenecek” dedi.
Toplantıda bir konuşma yapan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Doğan Ceylan ise, “ sanayi dönüşüm projesi Aksaray’ın yüz akı olacaktır. Belediye Başkanımız Sayın Haluk Beye teşekkür ederim. Aslan yattığı yerden belli olur atasözümüzdeki gibi burası temizlenerek şehrimize yakışan bir hale gelmesi bizi memnun edecektir” dedi.
Madeni Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Üçkülak, “ Sayın Başkanımıza teşekkür ediyorum. Esnaflarımız kira öder gibi ödeme yaparak dükkânlarına kavuşacak. Projenin esnafımızın yararına olacağını bilmelerini istiyorum” dedi.