-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Zabıta var mı yok mu?

02 Eylül 2024 - 17:50

   Aslında ben bir memur hakkında yazı yazmayı pek sevmem. Bir önceki yazımda şehirde yaşam ölmüş derken polis ve zabıtanın ne yaptığını sormuştum. Tabi yazımı okuyan bir tanıdık zabıta arkadaş beni arayarak, “ abi sende memurken zabıtalık yaptın, niye zabıtayı hedef alıyorsun” dedi. Tabi ben kendisine söyleyeceğimi söyledim ama Pazar günü Pazar pazarına gittim bir tane zabıta göremedim. Sonra asıl yazmak istediğim zabıta çalışması ile ilgili düşüncelerimi yazmak istedim. Şunu da belirtmeliyim, benim hiçbir memur ve zabıta ile özel bir meselem yok. Zannedersem sistem değişip zabıtanın görev sorumluluğu azaldı.
     
 Evet bende ilk memurluğum esnasında zabıta memurluğu yaptım. Aslı görevleri içerisinde olmasına rağmen Tarım il müdürlüğü görevlileri şehirde hiç bir denetim yapmaz, hiç bir şeye karışmaz tüm işleri zabıta memurları yapardı.
       

Zabıta memurları o kadar çokta değildi, şehrin her bölgesine dört kişiden oluşan bir ekip oluşur, bir ay boyunca o mülhit de görev yaparlardı. Bir ay sonunda bu görevlilerin yerleri başka bir bölge ile değişirdi. 
       
Görevli zabıtalar o muhitin tüm sorunlarından ve esnafından sorumlu idi. Kasap, manav, seyyar satıcı, lokanta, gıda satan marketler, dışarıya mal çıkaranlar ve tüm işler o bölgenin zabıtası sorumluluğunda idi. İşini düzgün yapmayanlara zabıt düzenlenir, bunu encümen cezalandırırdı. Ya bırakın bunları yapmayı kaldırımlara bile bakmıyorsunuz.
     
Mesai saatleri dışında her gün nöbetçi zabıta olurdu, vatandaş alo zabıtayı arar şikayetlerini bildirirdi. Ayrıca nöbetçi zabıta mesai harici gıda satan ve açık olan lokantaları denetler her şeye bakardı. Sabaha kadar uyumadan görev yaparlardı.
     
 Nöbetçi zabıta ile beraber har hafta bir ekip oluşturur gece ekmek çıkaran fırınların temizliği ve gramajı denetlenerek, bir gecede  tüm fırınlar denetlenerek, yanlışı olanlara zabıt düzenlenerek kusurları yazılırdı.
     

 Hayvan pazarı eskiden Belediye tarafından organize edildiği için gece şafaktan önce zabıta kurduğu ekiple Belediye tahsildarlarına yardımcı olmak ve giriş çıkışları kontrol etmek için burada görev yapardı.
       
Her hafta Pazar yerlerine görevlendirilen zabıta ekibi Pazar yerleri dağılana kadar Pazar yerinde görev yapardı. Fiyat kontrolü, Pazar düzeni, çürük sebze satanlar, vatandaşın şikayetçi olduğu esnafla ilgili pazarda her şeyi kontrol ederdi. Ama maalesef şimdi pazarda bir zabıta göremedim.
     
 Kaçak inşaat ekibi kurulur gecekondu ve kenar mahalleler sürekli kontrol edilir kaçak yapıya meydan verilmezdi. Ayrıca komşular arasında meydana gelen apartman şikayetleri zabıta tarafından incelenerek bir neticeye bağlanırdı.
       
Trafik zabıta mahalle minibüs ve otobüslerini denetleyerek fazla müşteri ve vatandaşın şikayetlerini değerlendirir  köy ve diğer minübüs ve otobüsleri belli yerlere yerleştirir, gereksiz yere park ettirmezdi.
     

 Yani şehir zabıtadan sorulur tüm marketler zabıta tarafından denetlenirdi. Bütün gıda üreten yerler yine zabıta tarafından denetlenirdi. Şimdi bu işlerin her halde tamamına Tarım il müdürlüğü bakmış olmalı ki zabıta bu işlerden elini eteğini mi çekti?
     
Eskiden çok az bir personelle bu işler yapılırken bu gün 150 üzerinde zabıta olmalı, hatta Evren başkan geçen dönem 30 kadar daha zabıta daha alarak istihdam etmiştir. Bir iş yoksa  bu kadar zabıtayı alıp ne diye maaş veriyorsun kardeşim anlamış değilim.
     
Yukarıda saydığım işlerin bazıları kalkmış olabilir, ama zabıtanın görevleri bitmiş değil. Ben bir sokakta  zabıta göremiyorum, şikayetin dışında hiç bir işe bakıldığını da düşünmüyorum. Şimdi bana sitem eden arkadaş bu işlerden hangisini yapıyor da bana sitem ediyor. Mesele aldığınız maaşı helal ettirin, adınız maaş alan zabıta memuru olmasın.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum