-
ERDOĞAN KAYA

ERDOĞAN KAYA


Ziraat odasından 5. tarım fuarı

21 Şubat 2018 - 08:09

      Son günlerde Aksaray’da faaliyet gösteren sivil Toplum kuruluşlarımız neler yapıyor neler yapmıyor bunları sizlerle paylaşmaya devam edeceğim. Belki çoğumuz oda ve sendikalarımız ne iş görür bilmiyoruz ama sadece adlarını duyuyoruz. Bende bu kurumlarımızı yerinde ziyaret ederek çalışmalarını ve ne iş yaptıklarını sizlerle paylaşıyorum. Tabi bize kurumları ile ilgili çalışmalarını aktaran sivil toplum kuruluşlarını yazmaya devam edeceğiz. Bu günde sizlere Ziraat Odasının çalışmalarını ve 28 Şubatta yapılacak fuardan bahsedeceğim.

      Ziraat Odası Başkanlığına seçilen Emim Koçak Başkan bu kurumu saygın bir hale getirdi. Eskiden bu kurumun sadece adını biliyorduk ve bu kurumla işi olanlar biliyordu. Hatta bu kurum çiftçilerimize yardımcı olup tarımı hangi alanda ve ekimde kullanmasına yardımcı olacağına sadece köylerde aidat toplanırdı.

      Bugün ise çok önemli bir fuarın beşincisi yapılıyor. Hatta bu sene yapılacak fuar uluslar arasına dönüştü. 28 Şubatta başlayacak fuar 3 Martta sona erecek. Bizde fuar nedeni ile Başkan Koçak'ı ziyaret ettik.

      Bu fuarda tarımla ilgili ne arasanız bulabileceğiniz bir fuar olurken hayvancılıkta bu fuarda sergilenecek. Fuara muhtemelen üst düzeyde katılımlarda olacak. En önemlisi çeşitli bölgelerden ilimize yeni teknoloji harikası makine ve aletler sergilenerek çiftçilerimizin ayağına gelerek pazarlanacak. Çiftçilerimiz mutlaka bu fuarı görüp gezmeliler.

     Ziraat odasında üç elemanla çiftçilere hizmet verilirken bugün altı mühendis ve tekniker ilavesi yapılarak onlara birde arazi aracı alarak çiftçimizin her problemi ile ilgilenmektedir. Kış aylarında köy ve kasabalarımızda çiftçilerimize seminer ve bilgiler verilerek çiftçiler bilgilendirilmektedir. Kendi topraklarında hangi ürün yapılabileceği kendilerine anlatılarak ona yönlendirilmektedir. Bundan dolayıda çifçi ona göre ekin yapıp kazanç sağlamaktadır.

      Eskiden çiftçi hangi tarlasına ne ekeceğini bilmeden anam babam usulü ile ekim yapıyordu. Dolayısı ile yeterli verim alamıyordu. Hatta tarlasına arpa ve buğdayın dışında bir şey ekmeden aynı mahsulu ekiyordu. Şimdi Ziraat Odası ve Tarım İl müdürlüğü yönlendirmesi sonucu çeşitli ürünler ekimine başlayarak daha yi verim alınmaktadır.

     Mesela Çatak projesini Ziraat Odası başlattı ve taşlı toprakların temizlenmesi için iki adet makine alındı. Taşlı tarlalar bu taş temizleme makinası ile tarlasını taştan temizliyor. Yine traktör muayenesini Ziraat odası çiftçin ayağına getirerek zaman kaybını önlemiştir.

Yeni yapılan borsa binasından bir iş yeri(dükkan) alınarak buraya eleme tesisi kuruldu. Burada saatte on ton hububat elemesi yapılmaktadır.

     Eskiden özel şahıslar tarafından toprak tahlili yapılırken bugün Ziraat Odası tarafından yapılmaktadır. Çiftçiye daha ucuz ve uygun fiyattan ilaç temini için odada çiftçiler ilaç bayiliği açarak ilaç satışı yapılmaktadır.

    İki ayrı tesis birisi seyyar diğeri sabit kurulan kantar ve eleme makinesi çiftçiye hizmet vermektedir. 1000 kişiye destek amacı ile Tkdt kursu açarak Aspir, kimyon ve kekik yetki kursu açarak 100 civarında kişiye traktör desteğinden yararlandırmıştır.

     Çiftçimize her yıl 500 sebze fidesi dağıtarak destek verilmektedir. Destekleme kayıtları artık Ziraat odasında yapılmaktadır. Tarım sigortaları ise artık odadan yapılmaktadır. 15 Temmuz darbe girişimini protesto eden çiftçiler merkezde traktörü ile darbeye tepkisi meydana katılanlar tarafından takdirle karşılanmıştır. Sosyal olarak Suriyeli ve Türkmen ailelere bir TIR dolusu yardım yapılmıştır. Genç Osman köyü bölgesine oda adına hatıra ormanı kurulmuştur.

    Uzun lafın kısası biz bu gün sizlere Ziraat odası neler yapmış bunu anlatmaya çalıştık. Oda Başkanı Emin Koçak. Yönetimine ve kurum çalışanlarına başarılar diliyorum.

YORUMLAR

  • 0 Yorum